ПД "Џавовић" у Вишеграду на традиционалном скупу планинара (видео)

p

У недељу 25ог септембра у Вишеграду, окупило се осам планинарских друштава на традиционалној акцији коју већ 20 година организује планинарско друштво "Столац". Кренуло се од Дома и стаза је била кружног типа са изласком на највиши врх Јањач, висине 1574м одакле се пружао поглед на Тару са једне, а Вишеград са друге стране.

"Данашња стаза је била прилично захтевна јер смо ишли на гребенску туру од планинарског дома Гостиља на врх Јањач који се налази на граници Србије и Босне и Херцеговине. Сви присутни су видели да је изванредан поглед на Заовинско и Дринско језеро тако да је већина учесника задовољна. Након врха Јањач стаза ће бити кружног тока и враћамо се кроз ову локацију где се сада налазимо а то је висораван Дикава која је некада била катунско насеље а данас су ту викендице", каже Жарко Крсмановић, ПД "Столац" Вишеград.

Гребеном планине извршено је пењање а спуштање са врха је било интересантно јер се ишло кањоном  и кроз разнолику шуму где се у ово доба године могло наћи мноштво печурака које су покривале цео терен све до планинског дома где је све присутне чекао ручак и дружење. 

"Дружење је било сјајно а до врха нам је требало четири сата. Природа је одлична, сада се спуштамо и враћамо у планинарски дом другом рутом", рекао је Богдан Белчевић.

"Са Дикаве се спуштамо кањоном Грлица који је суви кањон између Јањца и Великог Стоца, након чега стазу завршавамо код нашег планинарског дома на заједничком ручку и дружењу", додаје Жарко Крсмановић.

На овој акцији је учествовало око 70 планинара из осам друштава из Србије, Босне и Херцеговине и Црне Горе. Међусобна сарадња гарантује добро дружење и планирање и у следећим акцијама.