ПК "Торник" обележио Дан пешачења (видео)

ПК "Торник" обележио Дан пешачења

Планинарски клуб  „Торник“  из Чајетине и ове године успешно је одржао акцију шетње поводом Међународног дана пешачења, који се у Србији обележава од 2014. године. Са шетњом се кренуло у 9 часова из Старог парка у Чајетини.  

Током планинарске акције коју је организовао ПК „Торник“ поводом Дана пешачења , стаза је водила кроз центар Чајетине, ка Мушветама, затим уређеном планинарском стазом, преко Оманице до видиковца на Градини, који је са својих 1146м највиши врх на овој стази. 

„Годинама уназад се организује Дан пешачења, под покровитељством Планинског савеза Србије, а код нас то организује ПК „Торник“ из Чајетине. Ове године на стази је било  око 200 учесника, задовољни смо одзивом а и време нас је послужило“, рекао је Марко Џамбасовић, ПК „Торник“. 

У шетњи су учествовали ученици ОШ „Димитрије Туцовић“ из Чајетине и са Златибора, ученици Угоститељско туристичке школе из Чајетине, наставници, родитељи, чланови спортских клубова, као и чланови других планинарских клубова .  Сви учесници су успешно прешли 7,5км са 360м кумулативног упона  како би стигли до циља. Пауза на Градини омогућила је свима да уживају у прелепим пејзажима и погледу који се пружа са овог врха , а видици сежу све од Трескавице на западу, до инпрерсивног Ртња на истоку. 

Највећи број учесника управо су била деца, а у разговору са њима, сви су били одушевљени доласком на циљ - врх Градине. „Увек сам расположена за планинарење, јер много времена проводимо на телефону и ово је добар разлог да изађемо напоље и дружимо се. Прошле године када је била ова организација нисам учествовала, али сам раније ишла на Градину и волим да планинарим“, Мина Радибратовић. 

Током овогодишњег пешачења на Градину, Крста Шундерић био је најстарији учесник.  „Ово је први пут да пешачим са овом групом младих учесника и радујем се што сам дошао са њима. Јесте да сам настарија особа у овом друштву, али није ми било тешко попети се на врх, јер ја свакодевно шетам“. 

Повратак је био преко насеља Потоци, Никића шума и Шиповика,све до почетне тачке одакле су и кренули. Након Дана пешачења, ПК „Торник“ већ 17. септембра организује традиционалну планинарску акцију под називом „Видиковци Златибора“, за све љубитеље природе који негују здрав начин живота.