Планинарски савез позива на стрпљење

Планинарски клуб Торник из Чајетине пренео је саопштење председника Планинарског савеза Србије Иса Планића у којем се планинари позивају на солидарност, стрпљење и поштовање мера, и наводи се да су сва такмичења и манифестације привремено суспендовани у складу са одлукама надлежних органа

"Подсећaмо вас да је Планинарски Савез Србије 16.3.2020. ради спречавања ширења заразне болести COVID-19 привремено суспендовао сва такмичења и манифестације из календара активности Савеза. Суспензија активности је још увек на снази и биће обустављена оног тренутка када то дозволе надлежни органи и институције.

У периоду од када је уведено ванредно стање Планинарски савез Србије је у сталном контакту са надлежним институцијама и свака прилику користимо да укажемо на значај спортске рекреације у природном окружењу наших градова. Очекујемо да ће званично обавештење о ублажавању и попуштању мера за спортску породицу Србије доћи од стране Министарства омладине и спорта и Спортског савеза Србије. Истога тренутка када до тога дође, Планинарски савез Србије ће суспендовати одлуку о забрани активности и обавестити све Основне планинарске организације о даљим иструкцијама везаним за рад ПСС, те за саме Основне планинарске организације. Основне планинарске организације, Територијални савези и Интересне организације су у обавези да своје активности ускладе са активностима Савеза.

Ово су дани у којима се са рестрикцијама у бављењу нашом вољеном активношћу суочава безмало целокупна светска породица планинара. Испољимо одговорност и солидарност, особине које у међу нама негујемо безмало 120 година.

Нама је, као мало којој спортској грани тешко, јер смо ми планинари навикли на отворени простор, неомеђен поглед и оштар, свеж ваздух. Али помислимо на болесне који се боре за свој живот, на медицинаре који спутани у заштитна одела херојски помажу другима, помислимо на све оне којима је због економских последица овог стања угрожена егзистенција. Стрпите се и чувајте снагу, јер се планинари на планини морају стрпити док чекају да невреме прође. Сви знате да су многи од нас морали данима у тесним шаторима чекати да стане ветар и мећава како би затим, заборавивши на умор испењали врх. Имајте веру у себе, у чланове ваше навезе, сачувајте врлину, сачекајте и видећете, ускоро ћемо се поново наћи на врху.

До скорог сусрета на планинама Србије! Планинарски поздрав!"

стоји у саопштењу ПСС које потписује председник савеза Исо Планић.