Победе иду у Естонију и Хрватску на отварању Балкан купа на Златибору (видео)

Међународно такмичење Балкан куп у нордијском скијању отворено је на Златибору са две трке у понедељак и у уторак. Првог дана на Тић пољу вожене су трке на 10 км за мушкарце и 5км за жене, док се другог дана надметало у спринту. Победе у мушкој конкуренцији однео је Естонац Алвар Јоханес Алев, а у женској Хрватица Ведрана Малец, док је домаћа такмичарка Звезде Ања Илић освојила два  трећа места.

Сунчан зимски дан допринео је препознатљивом амбијенту на стази Тић поље, која је због недостатка снега широм Европе веома примамљива за иностране селекције. Други дан Балкан купа на Златибору донео је спринт трке, па су посетиоци могли да уживају у неколико добрих трка од квалификација до финала на којима се такмичили 12 сениорки, 26 сениора и преко 40оро деце. Победу у мушкој конкуренцији славио је Алвар Јоханес Алев који је у неизвесној завршници иза себе оставио Хамзу Дурсуна и Емреа Фирата из Турске. Такмичар из Естоније који има искуство у тркама Светског купа победио је и првог дана у трци на 10 км воженој на хронометар. Српски представници Милош Милосављевић и браћа Никола и Милош Ђорђевић са Златибора нису успели да се пласирају у финале.

„Веома сам задовољан јучашњом трком пошто сам био болестан и нисам био сигуран у каквој сам форми, али је јуче све прошло доста добро. Данас сам успео да победим , било је мало теже и веома неизвесно. Нисам био сигуран да ли сам победио док ми нисте рекли. На крају сам успео да будем први и срећан сам. Златибор је једино место у ком сам био у Србији. Овде је веома лепо. Организатори су успели да направе прилично добру стазу и мислим да је трка добро организована. Сада се добро осећам, надам се да ће бити боље. Тркаћу се у Босни за пет дана, и после тога ћу видети како се одвија,“

И у женској конкуренцији је до тријумфа стигла такмичарка са бодовима из Светског купа, Ведрана Малец из Хрватске, које је славила дуплу победу. У спринту је на другом месту била Бугарка Варвара Прохорова, а у трци на 5км Туркиња Ајсенур Думан.

До трећег места на подијуму у оба такмичарска дана стигла је Ања Илић. Најбоља српска смучарка и такмичарка Звезде је овим резултатима добро отворила Балкан куп у којем има циљ да заузме једно од прва три места у генералном пласману.

„Данас сам имала две јако тешке трке, очекивала сам мало бољи пласман, али је била тешка конкуренција тако да сам задовољна што сам уопште на подијуму. Баш мало ми је фалило за прво место, изгубила сам практично у последњих 100 метара. Али то је већ умор, имала сам пет трка у последњих 10 дана. Следећи пут можда и победим. Прва и друга девојка које су данас мене победиле возе Светски куп и најбоље су у својим државама и мени је велика част што сам уопште на подијуму

Одржане су и трке за млађе категорије од 2005. до 2009. годишта које се бодују за првенство Србије. Осим такмичара златиборских клубова Златибор и Звезда, у конкуренцији су била и деца из Сјенице, али и Бугрске и Турске, а од домаћих такмичара златне медаље су освојили Ђорђе Пауновић, Андрија Тошић и Анђела Јовановић.

Технички организатор трке је смучарски клуб Звезда, а делегат Озкан Ојунџу из Турске, уз покровитељство Светске скијашке федерације (ФИС). Наредне трке Балкан купа по распореду су у Грчкој и Хрватској, док је на Тић пољу планирано одржавање Златибор купа следећег викенда, уколико буде снега.

  Пласман за млађе категорије: Први дан, трка класичним стилом на време: Девојчице 2005: 1. Мирин Дурсун (Турска) 2. Ана Јеремић 3. Андреа Марковић Девојчице 2007: 1. Анђела Јовановић 2. Ангелина Шишовић 3. Сара Милетић Дечаци 2005: 1. Ђорђе Пауновић 2. Павле Павловић 3. Иван Смиљанић Дечаци 2007: 1. Кристијан Митков (Бугарска) 2. Андрија Тошић 3. Микаел Митков (Бугарска) Спринт Дечаци 2005: 1. Ђорђе Пауновић 2. Тадар Мирсимовић 3. Херим Кондић Девојчице 2005: 1. Џенана Хоџић 2. Дурсун Ере (Турска) 3. Ана Јеремић Дечаци 2007: 1. Андрија Тошић 2. Младен Станковић 3. Али Прелић Девојчице 2007: 1. Ламија Селихагић 2. Анђела Јовановић 3. Ангелина Шишовић https://www.youtube.com/watch?v=lSL9fwkxx0Q&feature=youtu.be