Почео пробни онлајн тест из матерњег језика

Тестом из српског језика јурто у 8 часова почео је пробни онлајн тест мале матуре које ће трајати до 2'0 часова

Према информацијама, тест из матерњег трајаће 60 минута од момента када се ученик пријави на образовну платформу "моја учионица". Сутра је тест из математике, а прекосутра комбиновани тест. На сваком од три теста биће по 20 задатака, поред српског и комбиновани тест ће трајати сат времена, док је за тест из математике предвиђено 90 минута.

Иначе, сметње које су постојале при прикључењу на платформу отклоњене су тако да сада 51.700 ученика,колико је пријављено на ову платформу, могу да јој приступе.

“То је једно самопроцењивање ученика завршне године. Ово је прилика да се проба која би се радила у нормалним околностима ради на овај начин“ навео је министар Младен Шарчевић.

Решења самовредновања биће доступна истог дана после 20 часова. Ученици ће знање проверавати на једноставан начин - поновним приступом на платформу на којој су радили тест.

Проба мале матуре трајаће три дана, до петка. Српски, односно матерњи језик, први је на реду. Потом иде математика, која ће моћи да се решава сат и по времена, и на крају комбиновани тест, за чије решавање је предвиђено сат времена.

„“Ђаци треба да се улогују на платформу "Моја учионица". Треба да знају да им време за полагање теста почиње оног тренуткла када су се улоговали. Могу полагати од осам ујутро у наредних 12 сати када они желе. Када се улогују за математику имају сат и по, а за српски и комбиновани тест по сат времена - каже министар Шарчевић.

Министар Шарчевић посаветовао је ученике да не преписују: “Проверите искрено своје знање на проби мале матуре. Само тако ћете знати где вам шкрипи, шта треба да појачате или кажете наставницима "ово ми недостаје у знању", "ово треба да ми буде појашњено". Анализа где су биле грешке, обрада тежих задатака је у суботу. И ми ћемо обратити пажњу где су били лошији резултати, али ћете то и ви урадити са својим наставницима“ ,  поручио је  осмацима министар.

Он је рекао да ће током маја кроз редовну онлајн наставу ићи и припрема за малу матуру за осмаке.

Враћања у школске клупе због наставе ове школске године неће бити. Практично, распуст за већину ђака почиње крајем маја, када се завршавају редовни часови, односно онлајн настава.

Тестирање почиње  тако што ће преко налога који му је  проследио одељењски старешина, ученик приступа решавању тестова.

Ученик ће на почетку сваког теста бирати језик на којем ради тест.

Сваки ученик ће моћи само једном да приступи решавању теста, које ће бити временски ограничено! То значи да када ученик приступи тесту, мора и да га заврши у року предвиђеном за рад. На почетку теста, ученици ће добити обавештење о дужини трајања тестирања.

Повратну информацију о резултатима теста ученик ће моћи да види након дванаесточасовног истека времена за решавање теста, када ће решења бити доступна, а ученик ће моћи да им приступи и анализира их. Наведено ће бити могуће логовањем на платформу са истим приступним налогом као и за решавање тестова.

Анализе задатака сва три теста ће бити емитоване и на каналу РТС 3, у терминима који ће накнадно бити утврђени.