Почињу школске смотре у знању о саобраћају (видео)

Након што је 2017. године Агенција за безбедност саобраћаја реализовала пилот-пројекат такмичења у знању о безбедности деце у саобраћају под називом "Пажљивкова смотра"  где је учешће узела и општина Чајетина, ове године одлучено је да се такмичење прошири на све школе на територији Србије. Циљ је унапређење процеса саобраћајног образовања и васпитања у предшколским и школским установама.

https://www.youtube.com/watch?v=IkaHCe1qeBo

На овогодишњем такмичењу у знању из саобраћаја"Пажљивкова смотра" што се тиче Златиборског округа   учешће ће узети  3 567-оро деце из Бајине Баште, Прибоја, Чајетине и Ужица.  Регионални координатори за   Златиборски округ су ове године представници Савета за безбедност саобраћаја општине Чајетина  , где ће се и одржати  регионално такмичење. Они су о овом такмичењу и искуствима рада на едукацији деце о учешћу у саобраћају, говорили  за Златиборпрес.

"Школско такмичење биће реализовано по принципу израде тестова, док су следећа такмичења: општинско, регионално и републичко, бити на нивоу квизова," објашњава Срђан Радовић, регионални координатор Пројекта "Пажљивкова смотра". " С обзиром да смо пратили знање деце пре и после такмичења, установили смо одређене проблеме , односно недостатак функционалног знања код деце тако да смо након пилот-пројекта набавили полигон и почели са децом да радимо на један сасвим другачији начин.  Осим теоријског знања о учешћу у саобраћају почели смо да им преносимо практична знања о тој теми путем рада на полигону,  а имајући у виду да општина Чајетина  у руралним срединама има мањак саобраћајне инфраструктуре; на многим местима не постоје пешачки прелази, семафоризоване раскрснице итд."

"Бенефит тог првог пилот-пројекта је то што смо видели да  све што наши ђаци науче и добро ураде на тесту, то у ствари не знају добро да примене у пракси. Након такмичења у Врњачкој бањи где је на последњем задатку требало да безбедно пређу пут од куће до школе и када су погрешили на неким кључним местима чиме би себе довели у опасност, ми смо одлучили да набавимо тај полигон и сада смо едукацију тиме допунили. Поред видео материјала,  децу изводимо на полигон где им практично показујемо све оно о чему им и говоримо", каже Горан Секулић, из Савета за безбедност саобраћаја општине Чајетина, други регионални координатор Пројекта "Пажљивкова смотра".

Организовање школских смотри у Србији креће од 5. марта, а следе: општинска смотра од 25. марта до 7. априла, регионална смотра од 21. априла до 15. маја и републичка смотра од 1. до 5  јуна текуће године. Кроз "Пажљивкову смотру" деца обнављају досадашња  и стичу нова знања о безбедном понашању у саобраћају. Циљна група су деца од 6, 7 и 8 година, али су у овај процес активно укључени родитељи, васпитачи и учитељи. Важно је истаћи да је ове године у "Пажљивкову смотру" укључено 58 локалних самоуправа са преко 80 000 деце из 10 регионалних центара.

Мирјана Ранковић Луковић