Подршка унапређењу животне средине

гг

Простор око Рибничког језера је богатији за још неколико десетина садница белог бора након акције пошумљавања Парка природе Златибор, а коју је подржало ЈП „Голд гондола Златибор“ поводом Међународног дана река 14. марта. Имајући у виду да значајан део трасе прелази преко Парка природе, златиборска гондола сваке године подржава и организује еколошке акције како би, пре свега, допринела унапређењу животне средине, али и лепшем изгледу међустанице на којој путници често праве паузу.

Рибничко језеро је планински и туристички бисер Златибора о чему најбоље говоре утисци посетилаца који су фасцинирани погледом када прелазе преко овог дела трасе. Голд гондола се труди да, као друштевно одговорно предузеће, негује, одржава и улепшава простор на међустаници, али и саму обалу око језера. Запослени у Голд гондоли су, заједно са сарадницима из Парка природе Златибор, са задовољством учествовали у акцији садње стабала белог бора и послали поруку јавности да свако од нас може допринети заштити природе и креирању лепшег амбијента за живот. Сваке године додатна стабла доприносе већој пошумљености не само Златибора, већ и целе Србије. Златибор је често избор туриста који су љубитељи природе, а Голд гондола као туристичка атракција промовише модерни концепт боравка на отвореном уз разноврсне забавне и спортске активности што захтева неговање еколошких принципа и подизање свести
како локалног становништва, тако и туриста.

Бели бор (лат. Пинус sylvestris) је четинарско дрво из породице Пинацеае висине до 40 метара које достиже старост и до 200 година. У Србији расте у планинским областима, нарочито на хладнијим површинама северне и западне Србије изнад 900 метара, на планинама Златибор, Маљен, Повлен, Тара, Мокра гора, Муртеница и Проклетије, док је на Шар-планини редак. Стара кора је сиво-браон боје док је млада жуто-браон до црвенкасто-окер. Настањује различите типове подлога, а код нас је нарочито чест на серпентинама, где образује чисте или мешовите шуме са црним бором баш као на Златибору. Ова мешовита заједница јединствена је у Европи и налази се само на серпентинима западне Србије и источне и централне Босне.

Међународни дан река обележава се широм света са циљем подизања свести о значају река за људе и животну средину. Реке су изузетно важне за одржавање равнотеже у природи и људском животу, јер пружају извор пијаће воде, подршку биљном и животињском свету.

Свесни чињенице да природу позајмљујемо од будућих генерација овакве акције су већ постале традиција у пословању Голд гондоле, па у наредном периоду планирамо уклањање отпада са трасе и садњу украсног биља.