Поклон општини Чајетина - фонтана "Вукадин" (видео)

поклон

Поводом Дана општине Чајетина, данас је овој општини поклоњена фонтана од стране привредника, Срђана Перишића, која се налази у комплексу „Вукадин“ на новом кружном току код Обудојевице. Захваљујући се на овом дару, председник Општине, Милан Стаматовић, изјавио је да је ово један скоро заборављени гест ктиторства у Србији данас.

У име грађана општине Чајетина, председник Милан Стаматовић данас се захвалио породици Перишић која је донирала фонтану свом месту, али и будућим генерацијама. Овај гест задужбинарства биће трајан подсетник на несебичност ове породице.

„Сведоци смо да је данас у Србији потпуно замрло задужбинарство. Ово је једна ретка прилика где инвеститор оставља донацију свом месту. Овде су огромна улагања и надам се да ће његовим примером и остали инвеститори кренути да уређују ово место“. 

Приступајући чину симболичног пуштања фонтане „Вукадин“ у рад, Стаматовић је искористио прилику да се захвали извођачу радова, као и идејном творцу ове, и фонтане на језеру у центру Златибора, и на оствареним визијама.

„То је екипа која има визију и знање, посебно што се ради о планинском месту где је веома тешко бавити се водом и природом, али они су успели да нађу начин, уз нашу подршку,  и омогућили  да се овде играмо на 1000 метара надморске висине, са водом“, додао је Стаматовић.

„Овде је примењена водена, светлосна , аудио и видео технологија, и најновије смо убацили ласере," каже Милан Кулић, аутор овог рада. „Овде су уграђене 84 млазнице у великом прстену и 24 у средњем прстену, које се потпуно дигитално прате бојом и висином. Раде потпуно аутоматски и програмирамо их како год хоћемо. Опрема је најмодернија, посебно када је реч о средњој млазници коју први пут сада примењујемо и ја сам потпуно изненађен њеном функцијом и ефектом који добијамо.“

Као што и доликује ктитору, на питање о уложеним средствима у велелепну фонтану, Срђан Перишић је рекао:

„Сваки динар уложен у ову фонтану уложен је са задовољством. То је опрема највишег нивоа, али ја сам ово уз благослов председника Стаматовића који се у потпуности сагласио са мојом идејом и подржао све и рекао сам му да ћу због такве кооперативности направити једну од најмодернијих фонтана ове величине, облика , у овом нашем крају. Права вредност визуелних ефеката види се увече“, додао је Перишић.

Златиборци су широке душе, каже Перишић, и  у своју средину су примили инвеститоре са свих страна Србије. Он је ову прилику искористио да позове своје колеге да заједнички осмисле, ураде и поклоне Златибору још нешто што ће остати као трајан траг и залог овој општини, и будућим нараштајима.  


Мирјана Ранковић Луковић