Од школске 2025/26. године у Угоститељско-туристичкој школи у Чајетини поново се уписује перспективан образовни профил – Посластичар. Део ученика имаће могућност да се школује по дуалном образовном моделу, који омогућава ученицима да стекну практичне вештине кроз рад у реномираним угоститељским објектима на Златибору, попут хотела ,,Палисад”, ,,Торник”, ,,Букет” и ,,Агапе”, уз новчану надокнаду.
У оквиру образовних програма за наредну школску годину школа планира упис нових ученика и на остале смерове у области угоститељства, туризма и
кулинарства. Школа нуди и могућност дуалног образовања.
Која знања ће стећи ученици који буду уписали нови смер Посластичар:
- Припрему традиционалних и модерних посластица
- Рад са различитим врстама теста, кремова и чоколадних декорација
- Правила хигијене и безбедности хране
- Технике украшавања и аранжирања колача и торти
- Организацију рада у посластичарској производњи.
Практична настава:
Велики део наставе одвија се кроз практичан рад у
школским радионицама и партнерским угоститељским објектима. Ученици имају прилику да стечено знање примене у реалним условима и стекну драгоцено искуство.
Могућности након завршетка школовања:
- Запошљавање у пекарама, посластичарницама, хотелима и ресторанима
- Покретање сопствене посластичарске радње
- Наставак школовања кроз специјализације или преквалификације.
Извор: Златиборске вести