Потписана Повеља о сарадњи општине Чајетина и општине из Грчке

У Чајетини је данас боравила делегација грчке општине Истиеа Едипсос са којом су представници општине Чајетина потписали Повељу о сарадњи, у циљу пружања помоћи, међусобног разумевања и пријатељства између ове две општине. Иницијатива за успостављање сарадње општине Чајетина и Грчке општине Едипсос потекла је од Амбасаде Републике Србије у Грчкој, а крунисана је потписивањем Повеље. Две стране су се договориле да на равноправној основи, уз узајамну корист, развију пријатељске везе у области туризма, културе, образовања и спорта, а све то у циљу заједничког просперитета.
„Ове две општине имају доста сличности, много заједничких додирних тачака, почев од верских, културно - историјских, економских, спортских, туристичких и здравствених област. Надам се да ће ова сарадња дуго трајати и да ће бити веома успешна, не само у размени општинских делегација, већ и у другим сферама. Циљ је да се ова два народа повезују, јер те везе кроз историју никада нису кидане“,
истaкао је председник Општине Чајетина Милан Стаматовић, додајући да је грчки народ био уз Општину Чајетина онда када јој је било најтеже. Слали су помоћ за време бомбардовања, стипендирали студенте, али и донирали изградњу кућа за смештај избеглица, на чему им је посебно захвалан. Председница општине са острва Евиа Елени Ефтатиу, након потписивања повеље је изјавила да јој је велика част и задовољство што је посетила Чајетину. Радује је почетак сарадње са овом општином и нада се да ће дуго трајати:
„Постоји довољно области у којима можемо сарађивати, као што је туризам, пољопривреда, спорт... Захваљујем се на изузетном гостопримству и ускоро вас очекујем у општини Истиеа Едипсос“.
Након потписивања Повеље, представници две пријатељске општине разменили су поклоне, а потом је уприличен  обилазак Златибора. https://www.youtube.com/watch?v=g5DPEMPxIAM&feature=youtu.be Драгана Росић