Пожари у златиборским селима

Велики пожар избио је у петак у златиборском селу Семегњево где, према проценама гори више од 100 ха. Ватрогасна служба у Чајетини се током дана борила и са пожаром у Шаиновацима који је захватио око 20 као и два мања у Трипкови и Рожанству. У овим пожарима нема повређених.

У атару села Семегњево пожар је најпре избио у четвртак, када је угашен, али се ватра поново појавила и у петак, и пожар се развио на неколико локација. Процењује се да је пожаром захваћено најмање 100ха углавном шуме, а најтежа ситуација је на месту Дубока долина. На гашењу су ангажована три ватрогасна возила, десетак ватрогасаца уз помоћ мештана и чланова Ловачког удружења Златибор. Kако сазнајемо, пожар је локализован, а неприступачан терен отежава гашење.

Претходно су током дана ватрогасци из Чајетине угасили пожар у Шаиновцима који је захватио површину од 20ха. У селима Трипкова и Рожанство угашена су два мања пожара.

Из Ватрогасне службе у Чајетини истичу да је по Закону о заштити од пожара, забрањено спаљивање остатака стрних усева, смећа на отвореном простору и спаљивање биљних остатака, за шта су предвиђене новчане казне.

https://youtu.be/zln88j9D660