Предавање "Светионик здравља" Зорана Вукашиновића (видео)

Предавање "Светионик здравља" Зорана Вукашиновића

Хаџи Зоран Вукашиновић, народни травар, одржао је предавање „Светионик здравља“ у Дому културе у Чајетини. 

У недељу, 30. априла у сали Дома културе у Чајетини, хаџи Зоран Вукашиновић, народни травар, одржао је предавање „Светионик здравља , Чиста душа – Чисто тело“.  Вукашиновић je своју књигу писао више од 18 година, а основна тема предавања  била je , да без искреног покајања човека нема ни телесног здравља као и то да сваку болест лечи вера и љубав. Овом предавању присуствовала je  игуманија, мати Теодора и њено сестринство из манастира Дубрава.  

„Живот није ништа друго до оно тихо, једва чујно, наизглед невидљиво ткање времена,изаткано остаје после смрти. То што живот изатка то је траг, трајан и неуништив, по њему ће нас памтити, по траговима ће нас богме и тражити. Не стигну ли нас, наћи ће нам потомке, њима ће рећи какве смо трагове остављали, шта би све данас неки људи дали, кад би могли да избришу дојучерашње трагове. Е то вам је суштина живота. А једини начин да дођете до здравља јесте да почнете да разговарате са Господом, а два највећа лека која постоје на земљи су, пост и молитва“, истакао је хаџи Зоран Вукашиновић, народни травар.

На предавању је био и рецензент књиге, др Бојан Јаношевић , спец. интерне медицине. Он је истакао да је књига написана простим, разумљивим језиком, и овом приликом прочитао је део из књиге, где се наводе потенцијални узроци настанка болести на духовном нивоу.

„Особине које нију добре и које утичу на настанак болести на духобном новоу : горкост, охолост, оговарање, критиковање, мржња, љубомора, сумњичавост, осуђивање, презир, увређеност, стрес, туга, депресија, чамотиња, мелахолија, бес, гнев, нестрпљење, огорченост, озлојеђеност, себичност ,разочарење....“, каже др Бојан Јаношевић, спец. Интерне медицине.

Предавач је несвакидашњом причом провео присутне кроз много тога знаног и незнаног. Неке од његових порука су: да нема поседица без узрока, да су два највећа греха кад мајка убије дете у стомаку и кад деца дигну руку на своје родитеље, да је пост најбоља дијета и да су вера, црква и искрена исповест најбољи лек за све болести .