Представа "Човјек висине" одиграна у Културном центру Златибор (видео)

c

Протеклог викенда у Културном центру Златибор одиграна је представа "Човјек висине". Текст Ане Ђорђевић режирала је Јана Маричић а играју Небојша Миловановић и Бојан Жировић.

Позоришна представа „Човјек висине“ о митрополиту црногорско-приморском Митрофану Бану смештена је у Цетињски манастир 1920. године, неколико месеци пред митрополитову смрт. Централна тема представе је полемика митрополита и уметника Уроша Предића о пројекту Маузолеја на Ловћену, који је био актуелан у том времену.

"Текст је прављен од стране фестивала "Ћирилица" у Будви, ТО Будва и Народне библиотеке Будва. Замисао је била направити текст и осветлити личност митрополита Бана чија је годишњица упокојења била пре две године. Замишљен је потенцијални сусрет између Уроша Предића и митрополита, вођен тиме да се капела и обновила и да је Урош Предић осликао. Ауторка текста Ања Ђорђевић је помислила да би могло да дође до њиховог разговора и том приликом је дала Урошу Предићу нека идеолошка опредељења која можда и нису била његова заиста", рекао је Бојан Жировић, глумац.

Захваљујући доста вешто написаном тексту, аргументовани ставови су заступљени код обе стране, иако не нуде решења. С обзиром да је дебата око Његошеве капеле и даље актуелна у Црној Гори, разумљиво је што су и реакције на представу на том поднебљу најизраженије. А какве су реакције златиборске публике Жировић каже:

"Задовољан сам, сала је била пуна и чини ми се да је публика пажљиво пратила".