Представа "Књига о Милутину" 20. јуна у Дому културе

к

Представа "Књига о Милутину" биће изведена у Дому културе 20. јуна са почетком од 20 часова. Цена улазнице је 1000 динара.

Комад који је погледало више од 10.000 посетилаца, обишао је више од 30 градова у Србији, као и Босни и Херцеговини, Словенији и Црној Гори.

Овај „духовни и материјални тестамент“, како га је описао Ненад Јездић, обишао је публику у Ваљеву, Чачку, Аранђеловцу, Бору, Свилајнцу, Панчеву, Новом Саду, Руми, Пироту, Ковину...

Након премијере, које је симболично изведена 11. новембра 2021. године, када се обележава Дан примирја у Првом светском рату, низало се у просеку 10 извођења месечно „Књиге о Милутину“.

„Златна колајна“ за најбољу монодраму додељена је на прошлогодишњем Фестивалу монодраме и пантомиме у Земуну, а потом је на Фестивалу малих позоришних форми у Зајечару такође проглашена за најбољу представу у целини, а на истом фестивалу је однела и награду публике.

 „Милутин каже: „Ја не држим слово из историје, само своје мисли казујем и оно што ми је на души.” То је прича појединца која се не да наслутити у свом развоју и непредвидљива је зато што је лична и посебна. Тешка прича изискује и тешке речи које ће на моменте да зазвуче и патетично, али ово је једна објективна и истинита мука и страдање. Кад видим ту Милутинову реченицу и када видим како он своју мисао обликује, скоро сам сигуран да је Данко Поповић имао испред себе правог Милутина у одређеним тренуцима. Скоро сам сигуран да је тај Милутин постојао. Добро би било да се ми, као појединци и као народ запитамо, да видимо где је нестала спремност за подвиг, где је нестала ратничка част, људско поштење, људска скрушеност, помирљивост, хуманост - а све то јесте наш Милутин. Једно од питања које се мени намеће, а верујем и свима који ће испратити ово јесте – ко су људи који су остали и који чине наш народ после таквог страдања? Јесмо ли макар мало следбеници тих врлина?", запитао се Јездић пред премијеру овог комада.

Комад је настао по књизи Данка Поповића "Књига о Милутину", која је најчитанија књига послератне срспке књижевности. Објављена је 1985. године, имала је тираж од чак 40 издања и продата је у више од 500.000 примерака.

Аутор сценографије и костима за „Књигу о Милутину“ је Весна Поповић, композитор је Бора Дугић, а адаптацију текста потписује сам редитељ, Егон Савин.