"Представа коју је свако од нас бар једном играо" (видео)

Представа "Зашто тако живот  прође, мајко" изведена је синоћ у Дому културе. Текст за представу написала је, режирала а у њој и глумила списатељица Славица Марић. Реч је о дуодрами инспирисаној личном животном причом ауторке за коју сама каже да је то представа коју је свако од нас бар једном играо.

https://www.youtube.com/watch?v=LzgwG-AFocE

Прича о усамљености старих лица која живе у опустелим селима, гашењу огњишта, о деци која у овом ужурбаном времену  све мање налазе тренутке за своје родитеље као и жал за тим изгубљеним тренуцима, главна је идеја драме коју је написала и режирала Славица Марић,  а која је синоћ изведена у Чајетини.

"То је прича из мог окружења и добар део мене је у овој причи у којој се остаје и без мајке и без оца. Ја сам веома рано остала без оца. За мене написати текст, као што знате, није проблем а улога ми је лично  легла и вратила ме у период пре 10-12 година. Мој отац је био са села и до краја свог живота је живео на селу и цела представа је посвећена њему па сам због тога желела да што више елемената подсећа на њега", каже Славица Марић, ауторка представе.

Текст је од настајања до финиширања доживео доста измена, каже ауторка. Јер, дилема коју је имала са једне стране као  писац, а са друге као неко ко ће одглумити написано, захтевала је одређене адаптације, при чему је, признаје Славица Марић, писац чешће побеђивао. О сарадњи са младом Вањом Вуловић која на сцени глуми  њену кћи, Славица каже да ју је приметила у драмској секцији "Дино клуба".

"Ја препознајем ту жељу, амбицију, посвећеност и рад. Иако је ово улога девојке од 19 година никог осим Вање нисам видела да то изнесе", додаје Славица Марић.

О својој улози девојке од двадесетак година иако има само десет, Вања каже да се трудила да да од себе најбоље што може, са надом да ће се публици свидети приказано. На питање шта јој је било најтеже одглумити, рекла је:

"Најтеже ми је било одглумити крај где треба да вичем "мајко", да заплачем и осетим толико велики бол јер је мајка најбољи пријатељ у животу и када њу изгубиш то је као да си изгубио пола себе", рекла је Вања Вуловић.

Након ове изјаве, није било потребно поставити питање колико је Вања, у ствари, разумела текст.

Представу ће после чајетинске, имати прилику да погледа и публика у Врњачкој Бањи, Новој Вароши, Чачку и Новом Пазару.

 

Мирјана Ранковић Луковић