Представа У КЦ Златибор: Страхињина "прича" пред чајетинским основцима (видео)

представа страхиња 1

Данас је у Културном центру "Златибор" одржана представа "Страхиња" лазаревачког "Пулс театра" за основце чајетинске општине. Ово је, иначе, поклон представа ђацима од стране Општине Чајетна, Туристичке организације Златибор и Културног центра  Златибор.

Деца из основних  школа из  Криве Реке, Мачката,Шљивовице,Јабланице, Љубиша, Сирогојна, Рожанства,  као  и ученици нижих разреда школе са Златибора, данас су имала прилику да погледају представу "Страхиња" рађену по мотивима романа Јасминке Петровић „Ово је најстрашнији дан у мом животу”, а према тексту Жељка Хубача. Представа је и начином играња, и костимима и сценографијом необична и комплексна, али је на добар начин прилагођена млађој публици,што су деца током представе и показала својим реакцијама.

 "Ликови су направљени по узору на стрип јунаке тако да је занимљива.Она је више за мало старије основце, али смо имали искуства и у раду са млађом децом која су "прочитала" нешто што им је било занимљиво. Представа је шаренолика и јако поучна", говори о представи Јелена Цвијетић, глумица лазаревачког позоришта. "Реч је о дечаку Страхињи који има сцоје пубертетске проблеме , налази се у периоду који је преломан за младе и поставља себи нека питања на које сам нема одговор, већ истражујући свет, своју породицу и околину он до тих одговора долази ."

Комад је настао у копродукцији Пулс театра Лазаревац, ‘’Гамба продукције’’ Београд и ‘’Иновадора’’ Стокхолм из Шведске а режију потписује Шари Сабел Страндмарк. Улогу  Страхиње тумачи  Димитрије Стајић, а остале улоге тумаче глумци "Пулс театра" из Лазаревца.

"Ова представа је добила и награде на "Малом Јоакиму". Ивица Клеменц је добио награду за сценски покрет,  као и наш главни глумац који тумачи улогу Страхиње такође је добио награду за најбољег младог глумца", додаје Јелена.

Ова представа је иначе поклон школској деци од стране Општине Чајетина, ТО Златиботр и Културног центра који имају намеру да и убудуће организују слична дешавања.

"Ради се о поклон представи за децу са сеоских подручја основних школа општине Чајетина. Имали смо жељу да доведемо децу у позориште и да им покажемо како то изгледаи да створе навику да долазе и убудуће", каже Оливера Никитовић из Културног центра Златибор.

Већ 15. и 22. децембра деца млађег узраста ће имати прилику да на истом месту погледају представе "Занимљива пустоловина " и "Изненадна посета господина Моцарта" у извођењу "Максимус арт" театра из Београда.

Мирјана Ранковић Луковић