Представљамо: Село Мачкат

Село Мачкат подно Златибора, вековима уназад, као и данас, захваљујући својој јединственој природи и веома ретким климатским условима постало је надалеко чувено по узгоју стоке и прављењу врхунских производа сушењем меса. На стотину домаћинстава ове српске регије деценијама је истраживало начине, размењивало искуства и рецептуре како да сачува месо, претвори га у укусан производ и прехрани своју породицу. Ова вековна тежња је кроз време еволуирала и данас постала уносан посао од кога угодно живи већина домаћинстава овог краја. Од осамдесетих година па на овамо, трају права такмичења међу домаћинствима чији ће производи бити квалитетнији, укуснији, траженији и ко ће због тога бити домаћин на бољем гласу.

mackat

Домаћинство породице Стојановић на челу са Миломиром Стојановићем одувек је било водеће у производњи и квалитету ових деликатеса. Тражња за производима је из године у годину расла, те је у постојећим условима било немогуће одговорити све већим захтевима. Препознавши шансу и верујући у успех, Миломир Стојановић је храбро повео своју породицу и са сином Александром ушао у нови изазов. Основни циљ је био модернизовати производњу и повећати количине, а у основи задржати традиционални концепт производње. И тако је 1992. године основано предузеће Златиборац, које је кроз протеклих двадесет година са добро осмишљеним пројектима, озбиљним, ризичним али храбрим и постепеним инвестицијама, уз мобилисање младог, квалитетног и лојалног стручног потенцијала, данас израсла у модерну и савремену компанију која је остварила свој основни циљ. Златиборац , чији производи су одавно превазишли српске оквире и налазе се на трпезама широм света, данас представља препознатљив бренд и компанију са несвакидашњим спојем традиције са савременом техником и технологијом.

mackat bajo

Производњом сувомеснатих производа у Мачкату бави се скоро 40 домаћинстава: Шопаловићи, Стојановићи, Зарићи, Дуловићи, Марићи... У жељи да очувају своју традиционалну производњу и прикажу је свету произвођачи сваког јануара организују Пршутијаду, такмичарски сајам сувомеснатих производа. На Пршутијади се бирају најбољи српски сувомеснати производи, где велики број произвођача представља ужичку говеђу, свињску и овчију пршуту, сланину, стељу и кобасицу. Десетак хиљада гостију посећује ову манифестацију како би пробали или купили нешто од специјалитета из Мачката. Сајам сувомеснатих производа или популарна "Пршутијада" одржава се сваке године у порти цркве Светог пророка Илије у Мачкату. Наредни сајам пршуте биће одржан у периоду од 15. до 17. јануара 2016. године и по први пут имаће интернационални карактер јер је планирано учешће произвођача из Шпаније, Италије, Аустрије, Хрватске и Словеније. Кад год се у друштву поведе прича о јагњетини немогуће је не дотаћи се надалеко чувених мачкатских печењара и кафана које су одувек биле место где свраћају путници намерници збод добре хране и љубазног особља. По традиционалном спремању специјалитета познато је свих шест кафана које нуде изврсно јагњеће печење, заштитни знак ресторана, али и кисели купус из земљаног лонца, кромпир испод сача, домаће чорбе, проју, сир, кајмак, пршуту, роштиљ… Једнако добро ради и један кафе објекат.

mackat crkva

Данас је Мачкат пример како, захваљујући труду и преданом раду, једно село може постати успешно и познато. О томе сведочи и податак, толико редак за Србију, да се у њему већ годинама константно повећава број становника и рађа све више деце. Данас у оквиру матичне школе „Миливоје Боровић“ у Мачкату раде још три издвојена одељења и то осморазредно одељење у Шљивовици и четвороразредна одељења у Кривој Реци и Горњој Шљивовици. Школу укупно похађа 235 ученика. Школа у Мачкату, најстарија школа у златиборском округу, 2009. године прославила je велики јубилеј: 150 - година рада и постојања. Ова школа учесница је међународног програма еко школе, а у току ове школске године на иницијативу библиотекара, Весне Ивановић, у школи се спроводи пројекат „Читалићи“. Наиме, реч је пројекту који има за циљ да негује љубав деце према књизи и читању. За обнављање школске библиотеке у овој основној школи која располаже малобројним и застарелим фондом прикупљено је преко пола милиона динара у оквиру хуманитарне манифестације „Прошетај миљу за осмех“, коју је 16. априла 2015. године организовала Интернационална Школа ПРИМА у сарадњи са Фондацијом Новак Ђоковић. Са новим плановима ућиће се и у нову 2016. годину. Ученици ове школе, како наводи директор Иван Ивановић, ускоро ће добити балон салу која ће бити постављена на локацији садашњег игралишта. Школа ће код надлежног министарства конкурисати за новчана средства за набавку школског инвентара (клупа и столова) за ученике виших разреда, а преко одређених пројеката покушаће да обезбеде новац за опремање ђачке кухиње.

mackat skola

У Мачкату се налази једна од најстаријих златиборских цркава посвећена Светом Илији. Од 1809. године, када је саграђена, па све до 1858. године, постојала је црква брвнара у Мачкату. Нова црква је подигнута 1859. године. Сваке недеље, након литургије, одржавају се дружења и пробе хора „Светог пророка Илије“ који је основан на иницијативу проте Рада на прослави 140-годишњице Цркве. Недавно је овај хор наступио на манифестацији „Дани српске културе у Темишвару“. Наступ овог хора представља један од резултата дугогодишње сарадње са црквеним хором Саборне цркве. Са надом да ће локална самоуправа подржавати њихов рад и даље, планови за будући период су да се обнови смотра хорова која се некад одржавала у Мачкату чиме би се отворили путеви за наступе као што је био у Румунији и друге разне фестивале. Да локална самоуправа стоји иза овог села потвђује податак да је изградња путне инфраструктура скоро завршена, а у завршној фази су и радови на постављању уличне расвете од центра села до магистралног пута.

Да локална самоуправа стоји иза овог села потвђује податак да је изградња путне инфраструктура скоро завршена, а у завршној фази су и радови на постављању уличне расвете у коју је уложено 2,5 милиона динара. Последњих десет година у овој месној заједници асфалтирано је преко 15km пута. За поправку и насипање засеочких путева из општинског буџета издвојено је око 390 000 хиљада динара и 500 000 динара за крпљење ударних рупа на путу кроз Мачкат. Председник МЗ Мачкат Петар Дужанић задовољан је учињеним:

mackat pastir

„Ове године завршени су радови на постављању расвете у засеоку Шевковићи. Урађено је насипање путева у Дуловићима, Филиповићима и Дужанићима, као и проширење пута Гукићи – Стојановићи у дужини од 200 метара. Рађено је на поправци пута према Зарићима у дужини од 70 до 80m, ткзЂукино Брдо. Извршено је проширење и реконструкција главног пута кроз Мачкат поред Бајове кафане (550m2). У току је асфалтирање пута на релацији Синђићи – Љубојевићи у дужини од око 350 метара и крак пута према Дуловићима у дужини од око 300 метара. Ради се и на постављању расвете од скретања за Криву Реку до Анџића кућа где ће бити постављено 39 стубова и од Шопаловића кланице до краја села где се поставља још 14 стубова. Овај посао биће завршен до краја децембра“.

Предходних година, уз помоћ Републике и локалне самоуправе, доста се радило и на изградњи водоводне инфраструктуре у Мачкату, у шта је уложено преко 80 милиона динара. Урађен је водовод са Врутака, резервоар у Дуловићима као и водовод од Попове воде до Вршчића где је такође направљен резервоар, одакле се водом снабдева око половина мачкатских домаћинстава.

Регистрована пољопривредна домаћинства из Мачката у 2014. години преко „Златиборског еко аграра“ остварила су право на субвенције у износу од 1 900 000 динара. Овом привредном друштву велики број захтева за субвенције поднет је и ове године, у вредности од око 2 500 000 динара. Већина субвенција је исплаћена, а преостали део, кажу у Еко аграру, налази се на плаћању.

Производња и продаја сувомеснатих производа главна је делатност породице Душана Стојановић: „Овај посао у нашој породици преноси са колена на колено, већ пет генерација. У нашем производном асортиману налази се квалитетна говеђа и свињска пршута, сланина, кулен, чајна кобасица суџук, овчија стеља...Производе пласирамо искључиво на домаћем тржишту, а највећи број купаца је из Ужица. Последњих година због пада куповне моћи посао иде нешто слабије“. Стојановић је редован учесник Пршутијаде на којој је освајао многобројне награде. Прерадом меса и производњом традиционалних сувомеснатих производа дуги низ година бави се и породица Радомира Шопаловић Ширета. Знање и умеће у производњи специјалитета, без којих је незамислива празнична или свечана трпеза у Србији, преноси се генерацијама, са оца на сина.

„Спој старог и новог резултирао је производњом сувомеснатих производа са посебном нотом укуса. Због тога смо од стручњака добили највише оцене, а сталне муштерије гарант су да не одступамо од проверене рецептуре. Поред сталног присуства на манифестацији Пршутијада, на којој смо освојили престижне награде, до наших производа се може доћи и на златиборској пијаци“ , каже Радомир. У њиховим укусним производима уживају и купци из Београда, Новог Сада, Ниша, Крагујевца, Куршумлије... Митар Марић је породичну традицију производње сувомеснатих производа наставио пре седам година. Производњу је усавршио саградивши нови објекат за прераду меса који је изграђен по најновијим стандардима. „Од овог посла може да се живи али мора пуно да се ради“, каже Марић. Марићи своје производе продају на два стална продајна места, на Тари и Дивчибарама, али и по ресторанима.

Драгана Росић, zlatiborpress.rs