Представљен пројекат изградње спортских терена на Златибору 

стамат

Председник општине Чајетина Милан Стаматовић представио је данас на Златибору пројекат изградње спортских терена, који ће реализовати та општина.

Стаматовић је нагласио да је жеља општине да даље развија и унапређује Златибор који је, како је указао, погодно место за припрему спортских екипа и здравствени туризам.

"Немамо довољно спортске инфраструктуре за припреме екипа из земље и иностранства. Знамо сви да иностране екипе неће да дођу на припреме јер немају услове које имају у другим државама", рекао је он.

Истакао је да ће наредне године бити изграђено до 20 спортских отворених и затворених терена. Рекао је и да Златибор има услове за смештај спортиста и да је само потребна спортска инфраструктура.Према његовим речима, Златибор сада има 10 спортских терена, али то није довољно.

"Биће потребно око 10 милиона евра за изградњу спортских терена. До сада су два терена завршена, два се граде, а градиће се по фазама", рекао је Стаматовић.

Казао је да је "следећи пројекат изградња затвореног спортског терена од 8.000 гледалаца", где би, како је нагласио, "могли да очекујемо да се играју утакмице европског ранга".

Најавио и пројекат изградње "Златног града" који ће се налазити на међустаници гондоле, на којем ће бити изграђен голф терен. Рекао је и да ће општина изградити и један комплекс сличан манастиру Хиландар. Подсетио је и на имплементацију пројекта реклаже који се реализује у сарадњи са владом Шведске. Казао је да "пројекат подразумева одвајање смећа на месту настанка и рециклажно двориште".

"Смеће одвозимо на регионалну депонију Дубоко, која је већ дуго у проблему и схватамо да ћемо у кратком временском року доћи у проблем са чврстим отпадом. Зато радимо селекцију отпада на месту настанка", рекао је он.

Према његовим речима, канте за одвајање отпада подељене су домаћинствима. Истакао је да ће грађани мање плаћати накнаду за одношење смећа него што је до сада и моћи уједно да рециклирају и зараде.

Директорка предузећа "Голд гондола Златибор" Бојана Божанић рекла је да је за нешто више од годину и по дана рада гондолом на Златибору превезено близу 400.000 путника.

"Повећали смо капацитет гондоле са 54 на 72 кабине и самим тим уместо 600 путника, сада гондола може да превезе 800 путника за сат времена", рекла је Божанић.

Она је истакла да су у оквиру промоције гондоле уведени и "Дани здравог живота", односно свакодневне спортске и рекреативне активности. Према њеним речима, неке од њих су промоција стреличарства, школа параглајдинга, рекреације поред Рибничког језера и школа старих заната.

Златиборска гондола је дугачка девет километара и најдужа је гондола у Европи и свету. Повезује центар Златибора са ски центром Торник преко Рибничког језера на којем се налази међустаница.