Представљен пројекат "Нови Златибор - визија будућности" (видео)

z

У хотелу "Торник" на Златибору одржана је презентација пројеката под називом "Нови Златибор визија будућности" у организацији Општине Чајетина, ЈП "Голд гондоле Златибор" и Туристичке организације Златибор.

Нови концепт развоја врха Торник, пројекат нове гондоле од Торника до Прибојске Бање, као и развој нових садржаја око Рибничког језера представљени су приликом презентације одржане у хотелу "Торник" на Златибору. Председник Милан Стаматовић истакао је да је достигнут запажен ниво у туристичкој привреди и да постоје две могућности у наредном периоду: стагнирати на постигнутом или користити иновативне методе савременог туристе и ићи напред. 

"Уз одређене критике и велике ризике ми смо се определили за Нови Златибор. Са бројних студијских путовања и гостовања страних делегација овде код нас на Златибору или наших путовања по Европи, записивали смо и оно што је било могуће да се примени у нашој законској регулативи ми смо имплементирали. Надам се да ће Златибор врло брзо стати у ред светских туристичких дестинација са овим пројектима".  

Задовољство што присуствује презентацији оваквих пројеката изразио је Министар туризма и омладине у Влади Републике Србије, Хусеин Мемић.

"Причао сам са директором ТО Златибор и директорком Голд гондоле да би одмах након ове презентације било добро оформити међуресорну Владину групу о чему ћу разговарати и са премијерком. Сигуран сам да је све ово немогуће урадити без помоћи државе и ми стојимо на располагању. Сви они који критикују Златибор, највише долазе на Златибор".

Планове за уређење околине око Рибничког језера представила је директорка ЈП "Голд гондола" Златибор, Бојана Божанић истакавши да се све ради у складу са планском документацијом и да је систем за водоснабдевање са Сушичког врела у завршној фази.

"Пројекат се простире на површини од 200 хектара дуж обале Рибничког језера који нуди спој и природе и луксуза. Наши циљеви су да у наредних пет до седам година у оквиру ове локације буде уложено око 100 милиона долара, што ће касније резултирати са милион туриста на Златибору и 10 милиона ноћења. Желимо да искористимо данашњи тренд савремених туриста који хоће да бораве у природи а да имају све елементе луксуза. Пројекат се ради за голф терен са 18 рупа, велнес и спа центар, центар за релакацију и уживање, ексклузивне ресторане и инфраструктуру за рекреативне активности".  

Предлог трасе и техничко решење за предлог нове гондоле од Златибора до Прибојске бање, дао је представник компаније Фурлани д.о.о Франц Фурлани.

"Укупна дужина трасе биће 22 км, до сада је урађена траса од Златибора до врха Торника у дужини од 9км. Остаје 14км да се увеже у комплетну линију. Са свим чекањима на међустаницама, време доласка од Златибора до Прибојске бање биће 1 сат и 15 минута". 

Пројекат Торник-сутра, концептуални хоризонти "Златни бор" решење за највиши врх Златибора, представила је др Снежана Веснић, ауторка пројекта. Пројекат ће садржати торањ висине 139 метара који је интерпретација златног бора, затим павиљон чија је идеја проласка кроз обод шуме, затворени и отворени базен и амфитеатар за сценска извођења који ће зими постати скејт парк.