Преговори о цени малине: Малинари тразе да министарка посредује на разговору са извозницима и хладњачарима

мин

Цена малине у Србији тренутно је потпуно неуједначена и креће се од 135 до 240 динара, а колико је јуче понудио највећи српски извозник. Министарка је данас прво била на састанку са Асоцијацијом малинара у Ивањици, а потом и у Ариљу. Малинари су позвали министарство односно министарку, да на састанку са великим извозницима буде медијатор.


Након јучерашњег  састанка Танасковић је истакла да је разговор једини начин да се решавају проблеми.

- И зато сам овде и увек се одазовем на све позиве када треба да решавамо проблеме, било да је то на терену или у министарству. Састанак је био квалитетан и контруктиван. Између осталог договорено је да организујем састанак са хладњачарима и великим извозницима, од којих зависи цена и који примарно утичу на њено формирање - каже Танасковић.

Министарка је додала да су малинари током разговора поставили врло конкретна питања на која и она настоји да добије објашњење. Међу питањима малинара је и како највећи хладњачар изађе са вишом ценом и нико га не прати? Где је ту тржиште? Зашто је то тако, али и да ли се трговина малином политизује?

- Организоваћу ове недеље састанак са хладњачарима како бисмо сви добили одговоре шта се догађа са тржиштем, али и како они тренутно виде стање. Искрено, када је реч о цени, надам се да ћемо наћи средину, којом могу бити сви задовољни и малинари и хладњачари. И то је оно што хоћемо од првог дана – истиче министарка

На питање једног од присутних новинара да је помињала цену малине од 300 динара, министарка је подсетила на своје раније изјаве:

- До сада сам неколико пута изјавила и поновићу опет, цифра од 300 динара је она коју је држава проценила за кредите које је дала како бисмо помогли малим и средњим хладњачарима. Они су заложили за кредите робу, а за залог је процењен на 300 динара. Колика ће цена овогодишњег рода бити на тржишту, и до које цифре ће доћи, рећи ће тржиште. Зато ћемо опет разговарати и анализирати шта је то што тржиште диктира – поручила је министарка.

Председник Асоцијације малинара Добривоје Радовић, након састанка са Танасковић рекао је окупљеним новинарима да су биле три тачке дневног реда.

- Цена малине, поправка атарских путева и расвета. Свакако, најатрактивнија је прва тачка, цена малине – каже Радовић и додаје да ни јуче подигнута цена на 240 динара није задовољавајућа и да је минимална цена у коју малинари могу да се уклопе три евра односно око 350 динара.

- Међутим, имамо проблем са откупљивачима јер они не прате ни јучерашњу понуђену вишу цену – каже Радовић.

Како је додао, „оно што је битно, ми тражимо од министарства да буде медијатор у целој овој причи“.

- Да направи амбијент око цене која треба да иде горе, а то значи да сазове састанак са хладњачарима на нивоу целе Србије и да на тај начин покушамо цену да померимо и се обезбеди слободно тржиште – истиче председник Асоцијације малинара.

Да наплатимо свој зној и труд, а они да се не мешају на неки други начин и обилазе хладњаче да држе цену од 200 динара! И ово што причам ја стојим иза тога. То што раде није коректно – нагласио је председник Асоцијације.

Упитан о атарским путевима он се захвалио министарству пољопривреде и Влади што су брзо реаговали јер санација креће сутра.

-Превоз малине нам је битан да се током транспорта не би оштетила а онда нам хладњачари уместо прве класе рекли ово је лошији квалитет – закључује Радовић.