Примарна селекција у Чајетини - следећи кораци (видео)

швеђани

Данас је у општини Чајетина  одржан  састанак  челника општине Чајетина са представницима Сталне конференције градова и општина, Шведском асоцијацијом локалних власти и региона, КЈП „Златибор“, ЕИСП 2 програма, уз учешће представника амбасаде Шведске. На састанку је било речи о пакету подршке у области управљања отпадом коју је општина Чајетина добила од Владе Шведске.

У оквиру серије  радионица на тему управљања отпадом и увођења примарне селекције отпада у општини Чајетина које се реализују кроз програм “Подршка локалним самоуправама на путу ка ЕУ – Друга фаза”, данас је одржан састанак председника општине Чајетина са представницима Шведске амбасаде, Шведском асоцијацијом локалних власти и региона, Сталне конференције градова и општина и представницима КЈП „Златибор“ као носиоца пројекта.

„ Данас смио у Чајетини да би испратили напредак пројекта који се тиче управљања чврстим отпадом , да видимо како се све одиграва на терену и да из прве руке стекнемо утиске о напретку пројекта.  Наша посета укључује и обилазак локалитета где се припрема инфраструктура за примарну селекцију у оквиру Стратегије управљања чврстим отпадом.,“ рекла је Карин Мек Доналд, шефица Одсека за развојну сарадњу у амбасади Шведске.

Ово је година у којој се у Чајетини реализују  све активности предвиђене планским документима, као што су едукативне радионице, изградња централне компостане и рециклажног дворишта, увођење примарне селекције отпада као и промене тарифног система ради одрживог управљања отпадом на територији општине.

„Ово је заиста један велики корак који је наша локална самоуправа направила и тек намерава да направи са почетком примене примарне селекције отпада. Није лако променити комплетан систем управљања отпадом у целој општини одједном“, каже Вера Благојевић, координатор Пројекта и додаје: „То је изазов како кажу наши шведски консултанти, али они верују у нас.Доста смо радили и унапред. Очекују нас сада и радионице са управницима стамбених зграда, са агенцијама за одржавање апартманских зграда на Златибору, као и мноштво радионица са разним категоријама грађана.“ 

Да је доста урађено на реализацији Пројекта потврђује и шведски експерт у области управљања отпадом. Међутим, Чајетина ће се, нагласио је Пер -Олоф Халберг, у наредном периоду суочити и са великим изазовима.

„Једно од главних изазова које ја видим је велики број и велики пророк туриста у насељимаЧајетина и Златибор. Овај проток туриста у толиком броју представља проблем зато што овај вид примарне сепарације још није заживео у другим деловима Србије па сви који долазе у ову средину морају, пре свега, да науче те поступке и модификују понашање.“

Део састанка био је посвећен истраживању задовољства корисника комуналних услуга, припреми плана одрживе урбане мобилности и сарадњи са Програмом подршке инфраструктурним пројектима заштите животне средине – ЕИСП 2, који такође финансира Шведска. Након састанка организована је и теренска посета будућим локацијама рециклажног дворишта и компостане, као и изграђеној трансфер станици и рециклажним двориштима.

Мирјана Ранковић Луковић