Пробни завршни испит за осмаке од 22. до 24.априла

Родитељи ученика осмог разреда су ове недеље добили информацију да ће пробни завршни испит бити организован крајем априла. Пробни тест из српског/матерњег језика је планиран за 22.април. Тест из математике је 23.априла а 24.априла следи комбиновани тест.

Ученицима ће сваки тест бити доступан 12 сати (од 8.00 до 20.00) , како би могли да му приступе у време кад технички или други организациони или породични услови дозвољавају.

Тестирање ће се спровести преко платформе mojaucionica.gov.rs и налога који су ђаци добили од одељенских старешина. Како би се ђаци припремили за тестирање Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања је припремио демо верзију теста “Упознај окружење за самопроцену знања”, који треба да послужи ученицима да се на време, пре тестирања упознају са платформом. Ученици од 14. априла 2020. године моћи да приступе платформи како би проверили приступне параметре, упозали се са окружењем, погледали упутства и урадили демо тест. Демо тест ће имати четири питања како би ученици ималиприлику да виде какав тип питања их чека на тесту и моћи ће да се упознају са начином решавања.

Што се тиче самог тестирања предвиђено је да ће ученик моћи само једном да приступи решавању теста, које ће бити временски ограничено! То значи да када ученик приступи тесту, мора и да га заврши у року предвиђеном за рад. На почетку теста, ученици ће добити обавештење о дужини трајања тестирања.

 Када су у питању резултати тестирања ученици ће моћи да провере резултате тест на свом налогу када се заврши време тестирања (после 20 часова). Анализе задатака сва три теста ће бити емитоване и на каналу РТС 3, у терминима који ће накнадно бити утврђени.

Министарство је за ученике који немају техничке могућности да раде онлајн тест (они који не прате наставу онлајн), школама ће бити на располагању сва три теста у ПДФ формату, на дан комбинованог теста, тј. 24. априла, како би их одштампале и проследиле родитељима.

Уколико су у могућности, родитељи могу да дођу до школе и преузму тестове у складу са мерама безбедности и под условом да не буду уведене ригорозније мере забране кретања. Ради ефикасности и што већег обухвата ученика тестирањем, препорука је да школе на време обавесте родитеље и прикупе информације о потребама за штампаним тестовима. Ове тестове родитељи неће враћати школи, већ ће наставници кроз редовну комуникацију са овим ученицима добити информације о њиховом постигнућу и на основу тога дати упутства и материјале за учење – припрему за завршни испит. Уколико не буду постојали услови за преузимање штампаних тестова, ученици ће преко РТС-а моћи да виде задатке и њихова решења.

Извор: Златибор.тв