Продужен рок за пререгистрацију оружја

Предлог измене Закона о оружју и муницији којим се рок за пререгистрацију оружја продужава за две године прихваћен је и наћи ће се на дневном реду Скупштине Србије у понедељак 2. марта под тачком један.

 

Тако је у последњи час прихваћен предлог Ловачке коморе Србије, да се овај рок који истиче 5. марта ове године продужи на 5. март 2022. године.

– Успели смо да на дневни ред ставимо овај Предлог измене закона по хитном поступку и тако спречимо да се готово пола милиона људи који овај посао нису успели да заврше, а који код себе имају неку врсту наоружања, нађе са оне стране закона – каже посланик Маријан Ристичевић. Ристичевић је као председник Одбора за пољопривреду и шумарство први прихватио иницијативу ловаца и писац је Предлога измене закона.

Ристичевић је изразио наду да неће бити опструкције овог предлога у парламенту, а да је свака добронамерна критика овог закона, који се у пракси показао тешко спроводивим, добродошла. Такође, веома је важно напоменути, изменом Закона о оружју и муницији спречава се и да велики број пушака, пиштоља и муниције нестане у „сивој зони”, остане нерегистровано, што је озбиљна опасност.

Овај закон је наишао на бројне критике и због трошкова које имају власници оружја а које се огледају у уверењима да нису осуђивани, да су здрави, обавезној обуци или испиту на стрелиштима којих нема у забаченим крајевима Србије, дискреционом праву МУП-а да и после свих спроведених законских процедура појединима и одузму оружје. Све је то сума од око 100 евра противредности за један комад наоружања.

Ова измена закона требало би да растерети и шалтере МУП-а, али и око 500.000 власника различитог оружја. Посебно погођени били су ловци којих има више од 80.000, као и ловни радници са службеним оружјем, а којих има око 1.000. Уколико овај предлог закона не би на време био усвојен, а то значи пре 5. марта, и ловство, као привредна грана претрпело би штете.

Извор: Политика