Програм јавног часа у корист и основаца и средњошколаца (видео)

j

У просторијама библиотеке Љубиша Р. Ђенић одржан је, по други пут, угледни јавни час о туристичким дестинацијама на српском и на француском језику, о француској кухињи, вину и сиревима. Идеју о презентацији представила је наставница француског језика и у сарадњи са колегама из УТШ, час је спроведен.

Сарадња Основне школе „Димитрије Туцовић“ и средње Угоститељско туристичке школе у Чајетини, довела је до веома успешно спроведеног јавног часа. Ученици, уз помоћ својих наставника и професора, потрудили су се да на врло креативан и пријемчив начин, прикажу културу и кухињу Француске као и туристичке дестинације наше земље и Француске.

„Велико ми је задовољство да већ по други пут организујемо угледни и јавни час у сарадњи са Средњом угоститељско туристичком школом. Професор Нинослав, професорка Софија и ја смо заједнички причали о могућностима сарадње, уједно и професионалне оријентације. Ради се о ученицима осмог разреда који су нам данас припремили презентације о туристичким дестинацијама на српском и на француском језику. Затим нешто о француској кухињи, специјалитетима, вину, сиревима и свеукупно, то ће бити веома лепа презентација занимања која деца у средњој школи могу да заврше и да се тиме сутра баве“, рекла је Ивана Милојевић, наставница француског језика.

Програм јавног часа у доста сегмената је „погодио“ тему образовних профила УТШ у Чајетини па је тако и дошло до сарадње. Ученици су представљали туристичке дестинације што је уједно и посао туристичког техничара. Такође, средња школа се прикључила јавном часу и са специјалитетима француске кухиње које су и сами припремили.

„У периоду када осмаци одлучују коју средњу школу ће уписати, долази до најбоље сарадње наших двеју школа. Ми тада заједничким плановима радимо на томе да им представимо занимања у туризму која школујемо а ту смо и да им представимо све бенефите учења у Средњој школи у Чајетини. Понуда јела прилагођена је теми часа, тако да су ученици у кабинетима припремали канапее којима су се сви присутни обрадовали“, рекла је Софија Павловић, професор туристичке групе предмета.

„Овде смо дошли да представљамо УТШ и данас смо спремали канапее - мале залогаје. Припреме су трајале непуна три сата и веома смо се забављали док смо радили. По мом мишљењу, француска кухиња је једна од најбољих у свету али је и тешка на неки начин“, рекао је Бојан Вулићевић.

А шта су све присутни били у прилици да погледају, рекла нам је Јована Драгутиновић, ученица осмог разреда.

„Спремили смо презентацију о француским специјалитетима, нашим познатим градовима, туристичким занимањима, тако да је све ово блиско повезано са средњом школом која се налази поред нас и овај програм се допада и нама и њима. Данас ћемо прво представити Златибор, затим Нови Сад, а од француских градова, Ницу и Париз. Ту су и француски специјалитети и туристичка занимања“.

Час је употпуњен видео презентацијом која је присутним гостима омогућила разумевање свега изреченог. Гости часа биле су и директорке обе школе.