Програм обуке за одрживу пољопривреду

Осам лица са подручја општине Чајетина, која су се пријавила на јавни позив  за запошљавање теже запошљивих категорија становништва у области одрживе пољопривреде, кренула су пут Злакусе, тачније Терзића авлије, где ће похађати тродневну обуку, која предствавља део активности „ОПИС“ пројекта у који је укључено шест општина (Ариље, Нова Варош, Чајетина, Бајина Башта, Пожега и Лучани)  које се баве оснаживањем пољопривреде и запошљавањем слабо запошљивих категорија.

Пројектом је предвиђена подршка за 60 лица, а на јавни позив у шест општина јавило се укупно 120, што је дупло више од планираног броја. Према речима Катарине Мурић, стручног сарадника у Златиборском Еко аграру, који је носилац пројекта за Општину Чајетина, у овој локалној самоуправи јавило се само осам лица, која су кренула са похађањем обуке.

„Предвиђене су три такве тродневне обуке а на основу њихових ангажовања и на основу самих идеја вршиће се бодовање. После тога ће бити подељени у две категорије. Прву категорију чини 40 лица из шест општина, која ће добити помоћ у износу од 2.000 евра у опреми за остваривање тог свог плана. Осталих 20 учесника чиниће полазници који ће имати могућност да проведу стручну праксу на имањима која имају добро развијену пољопривредну производњу за коју су они заинтересовани, где ће им бити плаћени и смештај и исхрана“,

објашњава Мурићка. Обуку полазника вршиће РРА Златибор Ужице и Удружење „Феномена“ Краљево. Планиране су и посете од стране успешних пољопривредника из окружења.

„На обуци ће првенствено научити како да ту своју идеју најбрже и најлакше спроведу у дело. То ће им бити значајно и за неке будуће пројекте које ће сами спроводити. Научиће их како да сами себе запосле“,

додаје Катарина и нада се да ће полазници искористити ову прилику и стечено знање применити на својим имањима.

Драгана Росић

https://www.youtube.com/watch?v=_2AU1W90gW0