Промоција књиге "Смена" потпуковника Ђорђа Аничића (видео)

promocija knjige

У бибиотеци Љубиша Р. Ђенић у Чајетини синоћ  је одржана промоција књиге „Смена“, аутора Ђорђа Аничића. 

У сали библиотеке Љубиша Р. Ђенић синоћ је одржана промоција ратног дневника „Смена“, потпуковника Ђорђа Аничића. За време НАТО –агресије 1999. године Аничић се налазио на месту заменика команданта чувеног 3. Ракетног дивизиона противваздушне одбране, која је срушила „стелт“ авион Ф-117 и Ф-16 и према свим показатељима и стратегијски бомбардер Б-2. На промоцији књиге, поред аутора, говорили су и чланови борбене послуге, Драган Матић и Ђорђе Малетић. 

„Дневник „Смена“ је хронолошки вођен од стране потпуковника Ђорђа Аничића  у радној службеној бележници, који је и званичан документ. Аутор описује живот 3. ракетног дивизиона, најуспешније јединице у борби против НАТО - агресора“, каже заставник у пензији, Ђорђе Малетић. 

Дневник бележи ауторова осећања, размишљања, борбене радње,  као и личну трагедију. Осликан је однос претпостављене команде према борбеним послугама, као и велики број појединаца у самој јединици.Сви догађаји и ликови су аутентични, и приказани су сликом и речју. Аничић је записе прикупљао у реално времену свих 78 дана бомбардовања, у службеној радној бележници која је званично заведена, и као такава, представља историјски документ.  

„Мој ратни дневник садржи око 285 страница руком писаног текста, и као такав, предмет  је интересовања многих ваздухопловних музеја. Значајно је рећи да је дневник објављен на руском и енглеском говорном подручју, а друго допуњено издрање руског ратног дневника налази се у музеју Министарства одбране Руске Федерације и у Музеју противваздушне одбране. То је за мене велика част , јер смо са том застарелом руском техником обарали најсавременије НАТО авионе“,рекао је потпуковник и аутор књиге, Ђорђе Аничић. 

Ратни дневник „Смена“ из штампе је изашао на десетогодишњицу НАТО бомбардовања Савезне Републике Југославије , и својим садржајем изазвао је велику пажњу читалаца.

„Више је разлога утицало на то да заживи ратни дневник, који је био сакривен од погледа јавности пуних 10 година. Наравно, било је потребно прикупити материјалне услове како би књига „Смена“ угледала светлост  дана, али су се појавили добри људи који су то омогућили. Са друге стране требало је ставити тај подвиг 3. Ракетног дивизона и  вратити га у окриље борбених послуга, с обзиром да је било манипулација за обарање стелта , а онда је овај ратни дневник  поставио ствари на своје место“. 

Министар одбране Александар Вулин, 24. марта 2019. године, доделио је потпуковнику Ђорђу Аничићу Војну споменицу 20 - годишњица одбране Отаџбине од НАТО агресије.   Споменицу му је уручио командант Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбрана Војске Србије генерал-мајор Душко Жарковић.