Први хакатон "Иновативно посластичартствo" на Златибору (видео)

Први хакатон "Иновативно посластичартствo" на Златибору

Иновациони бизнис центар Златибор у оквиру пројекта који је подржало Министарство за иновације и технолошки развој, организовао је први  „хакатон“ о иновативним решењима проблема у туризму и угоститељству. На такмичењу је учествовало шест тимова Угоститељско туристичких школа Србије.

У суботу је на Златибору одржан први „хакатон“ на тему „Иновативно посластичарство“,у организацији ИБЦ Златибор. Такмичари су имали задатак да дођу до идеалног решења и направе производ који може постати аутентична посластица Златибора. Учешће на овом такмичењу узеле су: Угоститељско туристичка школа из Чајетине, Угоститељско - туристичка школа Београд, Економско - трговинска школа Пријепоље и Економска школа Ужице.  

„С обзиром да се ИБЦ налази у туристичком месту, одлучили смо се да тема овог такмичења буде нови колач, који ће имати могућност да постане препознатљив колач Златибора. Надамо се да ће следеће године бити још више учесника и да ће такмичење прерасти у већи догађај, са много бише тимова и надам се да ћемо убудуће имати јако добре резултате, као што је био случај ове године“, рекао је Дарко Ђуровић, директор ИБЦ Златибор. 

Директор ИБЦ Златибор, Дарко Ђуровић, уручио је захвалнице свим школама које су учествовале на овогодишњем „хакатону“, а затим су проглашена три најбоља тима. Треће место оствојила је Угоститељско - туристичка школа из Чајетине, екипа два, која је представила  посластицу у облику шишарке; друго место освојила је Угоститељско туристичка школа из Београда, екипа један,  које је представила производ у облику планине , а прво место освојила је Угоститељско туристичка школа Београд, екипа два, која је представила посластицу са доминантним укусом малине.  

„ Било је тешко и доста дуго смо разрађивали рецепт и правили разне комбинације и изглед. Много труда је уложено, доста се радило али се на крају исплатило“, рекао је Станко, ученик УТШ Београд. 
„Обавестили су нас да ће такмичење бити  на Златибору, и да је тема о Златибору и онда смо досли на идеју да направимо колач у облику планине. Било је теже радити због гужве, али сви смо се потрудили и најбољи је победио“, каже Лазар Николић, УТШ Београд
„ Идеја је била предложена од људи који су искуснији, а ми смо се потрудили да коначни резултат буде добар“, рекао је Стефан Калајџић, УТШ Чајетина. 

Директорка УТШ Чајетина, истакла је да је јако задовољна учешћем, идејом али и резултатом својих ученика. 

Мислим да су овакви догађаји права места на којима ће ученици да покажу своје знање, креативност, да се друже, упознају и наставе даљу комуникацију. Интересовање ученика за ово такмичење је било веома велико, ученици су одмах имали идеју и надам се да је ово једно од многих такмичења на којима ћемо ми ове године радо учествовати“, рекла је Јелена Марић, директорка УТШ Чајетина. 

Хакатон „Иновативно посластичарство“ има тенденцију да прерасте у традиционални догађај, који ће допринети значају и  развоју Златибора. Овакви догађаји организују се са циљем да млади подстакну своју иновативност, креативност, али и да унапреде свој  тимски дух.

 

Сања Глишовић