Прво вече Фестивала "деца међу нарцисима" посвећено Михајлу Ћуповићу (видео)

ћупо

Први дан фестивала за децу "Деца међу нарцисима" у организацији Културног центра Чајетина био је посвећен његовом творцу, Михајлу Ћуповићу. Овај, 30. по реду фестивал, успешно истрајава у својој мисији ширења лирских нити међу децом Чајетине и других градова земље и иностранства. Организатор је Културни центар Чајетина под покровитељством општине Чајетина

 

Писац Михајло Ћуповић рођен је 13. септембра 1934. године у Мокрој Гори, а већи део свог живота провео је радећи и стварајући у Чајетини, где је и преминуо 2004., дан пре свога 70. рођендана, на датум када је била заказана промоција његове нове збирке поезије. Не успевши да се опрости са својом великом и шареноликом читалачком публиком, Ћуповић је иза себе оставио најлепши део своје душе: бесмртно дело. Био је оснивач манифестације Мокрогорски дани, Каравана ерског хумора и Фестивала „Деца међу нарцисима“који је јуче отворен по 30. пут у Дому културе програмом посвећеним њему. 
 

Мноштво песама, прича, анегдота записаних кроз форму кратких прича, драмских текстова, налазе се у његовим књигама, антологијама разних издавачких кућа, а говоре се и препричавају у разним пригодама. Водећи овај програм, Жарко Божанић, дугогодишњи Ћупов сарадник и пријатељ, између осталог је подсетио публику на неке анегдоте које је писац и  прикупљао, и осмишљавао.

Михајло Ћуповић се радо одазивао на позив редакције тадашњеТВ Чајетина да гостује у емисијама различитим поводима, а у емисији „Међу јавом и међ сном“ ауторке и књижевнице Мирјане Ранковић Луковић, говорио је о свом животу и раду у своја два завичаја: Мокрој Гори и Чајетини. Делић интервјуа са Ћуповићем имала је прилику да погледа и публика. 

 

Саставни део ове вечери била је представа „Чувајмо природу“ Дечјег драмског студија „Бистричак“ који води Биљана Здравковић. Ова еколошка прича била би по вољи идејног творца чајетинског фестивала јер је у духу љубави и поштовања коју је и сам исказивао природи у својим делима. Другог дана фестивала, 20. маја од 19 часова, „Бистричак“ ће извести нову представу под називом „Пепељуга“. Организатор дечјег фестивала је Културни центар Чајетна, а покровитељ општина Чајетина.