Радионице о рециклажи у вртићу "Радост" (видео)

вртић

У оквиру предвиђених активности КЈП „Златибор“ Чајетина које се тичу едукације најмлађих, Предшколску  установу „Радост“ у Чајетини посетили су представници компаније „Тетра пак“ и Министарства за заштиту животне средине. Тема је била заштита животне средине и рециклажа, а на крају дружења малишани су од гостију добили сокове и сликовнице.

Као општина која је међу првим у Србији успоставила систем примарне сепарације отпада, Чајетина је постала и тражени партнер компанија које у свом пословању обраћају пажњу на заштиту животне средине. Тако је и фирма „Тетра пак“ из Београда у сарадњи са Министарством за заштиту животне средине  и КЈП „Златибор“ Чајетина који је носилац пројекта одвајања отпада на месту настанка, посетила вртић „Радост“  у Чајетини са циљем да са најмлађима разговарају о овим битним темама.

"Заиста ми је драго да је Компанија "Тетра пак" препознала и КЈП "Златибор" и локалну самоуправу као некога ко жели да унесе позитивне промене по питању заштите животне средине и екологије у свој крај, а ова радионица је једна од доказа и да смо ми на правом путу", рекла је Драгана Росић из КЈП "Златибор".

Александра Вучинић из Министарства за заштиту животне средине годинама се бави темом очувања природе. Ауторка је и сликовнице која на пријемчив начин малишанима казује шта је све животна средина и како свако може допринети њеном очувању.

"Сликовница која се зове "Еколошка мисија Јоце Пакетиће - Како постати Принц и Принцеза од рециклаже" настала је у сарадњи са "Тетра паком" 2009.године када смо радили 20 радионица у Београду, и то је једна едукативна сликовница. Деца, решавајући разне задатке, могу да науче како да разврставају отпад, у које канте које врсте отпада иде, а на почетку сликовнице, оно што сматрам да је јако важно,дат је један мали стрип о томе како се рециклира папир", објаснила је   ауторка.

На тржишту Србије, компанија „Тетра пак“ је присутна још од 1963. године. Данас је ова компанија водећи произвођач асептичне амбалаже за млеко, сокове и нектаре у Србији. Верујући у одговорно лидерство у пословању и у профитабилан раст уз очување животне средине, „Тетра пак“ Србија 2013. отвара прво постројење за рециклажу вишеслојне картонске амбалаже.

"Нама је много драго да смо данас овде, поготово нам је важан рад са децом и едукација најмлађих, зато што наша делатност јесте производња одређених пакета  у које се пакују млеко, јогурт или сок, али не желимо да се ту све заврши. Зато и јесмо данас овде и много нам је драго да је Чајетина једна од првих општина која је стварно кренула са примарном селекцијом и драго нам је да  амбалажа коју ми производимо такође може да се одвоји јер је нама рециклажа наших паковања веома важна", нагласила је Тања Баста из Компаније „Тетра пак“ Београд.

Предшколци су се више него добро показали у знању о рециклирању и чувању животне средине, па је дружење са ауторком сликовнице био занимљив разговор у којем су многа деца узела учешће. Ово је, како каже Драгана Росић из КЈП „Златибор“, први круг планираних радионица са децом. Са компанијом „Тетра пак“ обићи ће се сва издвојена одељења вртића у чајетинској општини, а едукација ће обухватити не само предшколце, већ и млађе групе. 

Мирјана Ранковић Луковић