Радионице трубе - од почетника до трубача (видео)

радионице кц

У „Културном центру Златибор“ реализују се, између осталих,   радионице трубе за децу која имају искуства, али и за потпуне почетнике, а оно што је карактерисрично за овај планински центар –  за радионице се  пријављују и туристи. 

Радионице трубе у Културном центру Златибор води учитељ трубе Драган Порчић. Међу полазницима има деце која већ имају искуства у свирању овог традиционалног српског инструмента, али и оних која су почетници и уче све: од поставке прстију на дугмад инструмента, правилног држања трубе, и наравно – удахњивања звука у њу.

„Акценат је на традиционалној трубачкој музици, а деца у будућности могу доћи у додир и са још неким стиловима музике. Ту су деца од пет година до 13 или 14 година. Неко већ има искуства, а неко остварује први контакт са инструментима“, каже Порчић.

Међу полазницима је Емилија Јочић, која већ има претходног искуства и похађа наставу намењену овом иснтрументу. 

„Још као веома мала сам имала жељу да свирам трубу, али ми нико од васпитача није веровао да ћу то остварити. Онда сам једном свирала на тргу у Ужицу. Имала сам прилику да свирам са оркестрима Радише Витезовића и Мирољуба Кремића“, каже Емилија.

У зависности од показаног интересовања и талента за овај дувачки инструмент, зависиће и даљи рад са заинтересованом децом током радионица, које ће се одвијати и у наредном периоду. За крај радионице, деца су одсвирала, могли би рећи, химну златиборског краја „Златиборе мој зелени боре“.