"Рађање и смрт Југославије" из угла основаца (видео)

Ученици Основне школе „Димитрије Туцовић“ одржали су јавни час „Рођење и смрт Југославије“ у Културном центру на Златибору. Чланови више школских секција су у занимљивом програму изнели неке од упечатљивих догађаја из југословенске историје.

Мултимедијална представа почела је извођењем химни Србије, Хрватске и Словеније што је означило почетак заједничке краљевине 1918. године. Кроз дешавања из југословенске историје су публику водили наратори Јанко Радишић и Лена Јеремић, a једна од првих сцена коју су ученици одглумили било је убиство посланика од стране Пунише Рачића. Уследио је говор краља Александра из 1929. којим се мења име државе у краљевина Југославија, а филмом је приказана и сцена убиства краља у Марсеју.

Почетак Другог светског рата у Југославији осликан је инсертом из серије Равна гора, а прелазак на систем владавине комунистичке партије ђаци су дочарали играњем козарачког кола, а пуштени су снимци говора Јосипа Броза Тита и видео колаж са догађајима карактеристичним за тај период. Рецитације пионирске заклетве и песме Рачунајте на нас неке у публици су подсетиле на та времена, као и детаљ када је објављена Титова смрт. Организатори приредбе одредили су крај Комунистичке партије Југославије као почетак краја велике државе, а деца су одиграла Дневник са извештајем са последње седнице. Посебну улогу ималa су два ученика који су представљали Хрвата и Србина који се током симболичног трајања Југославије друже, заједно пију и слушају радио, а на крају представе се разилазе док је хор изводио песму Бијелог дугмета „Након свих ових година“.

„То су догађаји који су се дешавали релативно скоро, и неки смо били део свих тих догађаја. Ми смо се трудили да без неких великих тумачења сагледамо то време, да издвојимо неке битне чињенице које се тичу тог времена од рођења па до смрти Југославије“,

каже наставница историје Ана Васиљевић. Овај јавни час је настао као предмет корелације, међупредметног повезивања ученика из историјске, драмске, ликовне и рецитаторске секције, хора и оркестра, секције информатике и физичког васпитања. Ученици ОШ „Димитрије Туцовић“ су и се и раније изражавали кроз јавне часове, али први пут у великом простору. У текућој школској години биће реализовани и јавни час поводом Савиндана, Осмог марта, Холокауста и Дана књиге, као и о грчким митовима.

https://www.youtube.com/watch?v=t311W0gyBaY