Радови на гондоли од врха Златибора до Прибојске бање треба да почну на лето

гг

Директорка Јавног предузећа “Голд гондола” Бојана Божанић изјавила је данас да је припремљено прелиминарно идејно решење за нову гондолу која ће повезивати врх Златибора и Прибојску бању и да би радови требало да крену почетком лета, као и да је рок за завршетак свих радова две године.

“Уз подршку Владе Србије биће реализован овај пројекат чији ће носилац бити општина Чајетина, у сарадњи са општином Прибој и са свим другим потребним институцијама у држави. Планирана дужина је нешто више од 14 километара и није једносегмента гондола, попут ове на Златибору- Голд гондоле, већ ће се реализовати из три дела”, рекла је она за Тан‌југ.

Како је навела, једна гондола ће ићи од Торника до међустанице која ће бити на ивици кањона реке Увац и она ће имати 10 седишта, попут Голд гондоле.

“Следећа гондола иде преко кањона и биће јако интересантна, имаће једну кабину која је за сада предвиђена за 100 путника. Она ће ићи само преко кањона и требало би да пређе кањон за четири или пет минута. Кањон је врло атрактиван. Постоји само неколико гондола преко таквих кањона, који су дубине више од 400 метара. То ће дати посебну драж. Из те гондоле, на другом делу у Прибоју моћи ће да се изађе и прошета и онда следећом иде до Прибојске бање, где се налазе извори са топлом водом чија је температура 36,6 степени”, рекла је Божанићева.

Она је додала да је ово интересантан пројекат и да је боље што неће бити реализован у једном сегменту.

“Дужина путовања је 45 минута од Торника до Прибојске бање, сада тренутно од центра Златибора до Торника Голд гондолом се путује 30 минута”, истакла је она.

Истиче да је боље што ће путовање бити из три дела, јер ће омогућити гостима да изађу и прошетају, као и да цео један дан проведу у том крају.

Каже да су већ почели да раде на пројекту, с обзиром да је прошле године покренута идеја.

“Кренули смо да развијамо пројекат. Неопходно је да се прво раде   планска документација, пројектна документација и геодетска снимања. Ми смо већ те активности започели и припремљено је прелиминарно идејно решење”, објашњава она.

Божанићева објашњава да би гондола требало да крене из једног високог торња на Торнику, који ће обухватити и све репетиторе који тренутно постоје за телевизијску и мобилну мрежу.

“Пројектовано је 80 милиона евра заједно са торњем и гондолом. Видећемо како се пројекат буде развијао, колика ће бити вредност, зависи и од јавних набавки и како будемо добијали уговараче. План је да се тај пројекат за две године заврши, у току је припрема за решавање имовинско- правних односа”, додала је она.

Како је додала предвиђено је да поред гондоле буду и други садржаји на међустаницама, где терен то буде омогућавао, а то је да поред паркинг простора, буде и зип лајн, забавни садржаји за децу, угоститељски садржаји, паркови и боб на шинама.

“Далеко смо од организације посла и рада, али на основу искуства понудићемо различите цене, тако да ће да буде интересантно, биће могуће да се уђе у сваки сегмент ове гондоле и да се до Прибојске бање дође на различите начине. Прва део трасе, то јест прва гондола имаће између 20- 25 кабина по 10 путника, друга је другачија има једну кабину за 100 путника и трећа која иде од Прибоја до Прибојске бање која ће имати око 30 кабина, по 10 путника у кабини”, објашњава за Тан‌југ.

Како је рекла, током једне вожње за сат времена моћи ће да се превезе између 600- 700 путника, не рачунајући гондолу која превози само преко кањона.

Истакла је да је циљ да се повежу Златибор и Прибојска бања као два туристичка центра.

“Златибор је заиста прелеп, надовезујући се, ту су и Златар и Тара и читава област, која се иначе промовише кроз Туристичку организацију Србије и регију Западна Србија. Златибор, као центар, који има највише смештајних капацитета, преко 50.000 лежајева, може да буде и централни део у смислу управо тих капацитета за смештај људи. Међутим, важно је да радимо заједно. Циљ нас на Златибору је да продужимо боравак људи, да они  бораве 10 дана, дакле, да имамо 10 милиона ноћења и милион путника годишње”, рекла је она.

Божанићева је додала да је важно повезивање ова два туристичка центра, због људи који живе у тим крајивима, на Златибору, у Прибоју, Новој Вароши и Пријепољу, јер се омогућава отварање нових радних места.

Додала је да су туризам и пољопривреда привредне гране на којима се људи у овом крају ослањају.

Божанићева подсећа да на Златибору ради Голд гондола, која је дуга девет километара, што је чини најдужом једножичном панорамском гондолом на свету.

Тако да ће Србија имати са новом гондолом две најдуже панорамске гондоле на свету. На трећем месту по дужини је панорамска гондола у Кини, дуга 7,4 километра.

Председник Србије Александар Вучић обишао је крајем јула Прибој и Прибојску бању и тада изјавио да је одобрена инвестиција за градњу гондоле  од Златибора до Прибојске бање.

Председник је тада новинарима рекао да ће једна станица гондоле бити код манастира Увац, као и да је предвиђена и изградња пропратних садржаја, фудбалских и голф терена, што ће укупно коштати до 100 милиона евра.

Божанићева је рекла да је Голд гондола за три године рада превезла близу 800.000 путника, док је у јануару до сада превезено више од 30.000 путника.

Додаје да не верује да постоји неко ко је дошао на Златибор, а да се није превезао Голд гондолом.

“Голд гондолом нудимо један диван прелаз, из урбане средине у природу, изнад пашњака и прелепог Рибничког језера, до врха Торника, у неких 30 минута вожње, најдужом панорамском гондолом на свету. Имамо и додатне садржаје и лети и зими   ‘Антистрес лето’, а зими су активности под називом ‘Бег на снег’, али и кад нема снега организујемо различите садржаје, спортски дан, дан за децу, Златиборску чајанку”, рекла је она.

Божанићева додаје да су на Златибору пробијени сви рекорди посећености, као и да су хотелијери и угоститељи задовољни, пре свега, посетом током новогодишњих и божићних празника.

Истиче да снега није било до Божића, али да је Торник већ након божићних празника добио прве скијаше и да се нада да ће зима потрајати до Сретења.