Рампа за пчеларе старије од 65 година

Пчелари старији од 65 година до даљег не могу да иду у своје пчелињаке. Ово је потврдио Савез пчеларских организација Србије позивајући се на сазнања из Министарства пољопривреде.

Старосна граница од 65 година односи се на пчеларе у насељима од више од пет хиљада становника, као и оне који имају више од 70 година и живе у насељима где је мање од пет хиљада становника.

Иако су кажу на почетку епидемије имали подршку Mинистарства пољопривреде и председнице Владе да старији могу у пчелињаке, али под строгим условима, ток епидемије је такав да се то не може дозволити.

“Жалимо због овакве одлуке, очекујемо катастрофу на многим пчелињацима, али тражимо и помоћ државе таквим пчеларима након завршетка епидемије, као што ће се помоћи многима који су због епидемије били спречени да остваре своје приходе у пољопривреди”, наводи се у саопштењу СПОС-а.

Ово удружење позива пчеларе старије од 65 година да пробају на пронађу неког ко би им макар урадио нужне послове у пчелињаку, а млађе да покажу солидарност и помогну старијима.

Пчелари млађи од 65 година могу нормално да одлазе у пчелињаке и током полицијског часа али за то морају да поднесу захтев.

  Извор: Нова економија