Расте број обољења сличних грипу; најугроженија деца до треће године

грип

У нашој земљи расте број обољења сличних грипу. Највише у Златиборском, Браничевском и Моравичком округу и међу децом. Најугроженија су деца до треће године.

Докторка Снежана Рсовац, специјалиста пулмологије, каже да је у последњих месец дана на Дечјој клиници у Тиршовој регистрован већи број деце са респираторним инфекцијама.

„Наша дежурства су јако оптерећена и најмање 170 до 200 деце дође у току само једне ноћне смене, а где су оне у току дана. Велики је број. Ми не задржавамо на болничком лечењу сву децу, али их прегледамо“, рекла је др Рсовац у Дневнику РТС-а.

Што се тиче, на пример, великог кашља, број оболелих повећан је преко 150 одсто. Код осталих обољења, 10 до 20 одсто више од уобичајеног броја за ово доба године.

Највише су угрожена деца до треће године.

„Ту најчешће имамо неки облик бронхиолитиса и доказано респираторни синцијални вирус. Мада постоје и остали вируси који се доказују, сад имамо и пи-си-ар панел у нашој установи, па можемо брже да идентификујемо ако сумњамо на неко обољење где можемо значајно да променимо терапију“, каже др Рсовац.

Симптоми и клиничка слика зависе од узраста деце. Докторка напомиње да међу пацијентима има и деце са тежом клиничком сликом и да се дневно до четворо задржи на лечењу.

Напомиње да родитељи треба одмах да реагују у случају наглог почетка болести и високе температуре.

То су најчешће вируси слични грипу и још увек грип није узео маха у дечјој популацији, али имамо обољења слична грипу. И наравно, треба да реагују уколико дете има поремећено дисање, убрзано дисање, кашаљ, буђење и ако не једу или мењају расположење“, наводи докторка.

Докторка истиче да је смањен обухват вакцинације против великог кашља (пентаксим вакцина), што ствара проблем код стварања колективног имунитета.

„Молим да се одазову сви и да се редовно вакцинишу, на тај начин се затвара круг и спречава ланац сталног кружења бактерије bordetella petrussis. Ми ћемо имати мање посла, а и симптоми ће бити слаби“, наводи Рсовац.

Сматра да је потребно размотрити и на који начин заштитити труднице, будући да деца до другог месеца живота имунитет добијају од мајке.

РТС