Ратни ветерани: "Адвокати напунили џепове на рачун бораца и државе"

Влада Србије именовала је радну групу поводом проналажења решења и начина исплате ратних дневница из 1999. године, пише "Политика".

Борци у тој радној групи имају три члана, и то су Дејан Милошевић из Куршумлије, представник удружења "Гвоздени пук", Дејан Величковић из Ниша, представник удружења "Око соколово", и адвокат Мирослав Живковић из Београда, који заступа ратне ветеране.

 Поред борачких представника именована су по два члана из Министарстава одбране и два члана из кабинета Владе Србије.

 "Ово није борба за новац, већ борба за достојанство и правду", рекао је Милошевић.

 Он је нагласио да су на мукама ратних ветерана поједини адвокати напунили џепове, а држава је оштећена на име судских трошкова које је исплатила тим адвокатима.

 "Наплата судских трошкова ишла је искључиво преко извршитеља и држава је оштећена за око 220 милиона евра. То је велика пљачка и афера. Да је држава била разумна, до тога не би дошло, а тај новац би отишао на праву страну, људима који су ратовали. Сада поједини адвокати имају по 20 милиона евра на рачуну, а ми се и даље боримо за неисплаћене дневнице које су нам следовале по закону", рекао је Милошевић и додао да оним што раде штите и државни буџет.

 Он тврди да су многи адвокати преварили борце зарад свог личног интереса.

 Адвокат Мирослав Живковић каже да учествују у радној групи са циљем да се спрече преваре и злоупотребе које су се досад догађале.

 "Упозоравали смо да је лош рад нашег војног правобранилаштва и судова довео до тога да је држава оштећена. Други део проблема је што ниједна од овлашћених институција није реаговала на преваре појединих адвоката и неких назови удружења ветерана који су у последњих 30 година само искоришћавали и пљачкали учеснике ратова", рекао је Живковић.

 Како додаје, према њиховим незваничним сазнањима, покренуто је око 100.000 парница у вези са неисплаћеним ратним дневницама.

 "Од 2018. војска је почела да признаје неке тужбене захтеве али само одређеним адвокатима, и ту је направљена вишемилионска штета по државу", закључио је он.

  Извор: Тањуг, Политика