Резиме 42. Сабора ловаца Србије (видео)

Зборно место уочи поласка на хајку

Од 23. до 25. фебруара на Златибору је одржан 42. Сабор ловаца Србије, у организацији Ловачког удружења Златибор. Тродневна манифестација је била веома посећена, а у централном догађају, хајци на вука није било одстрела. 

Свечано отварање манифестације одржано је у евент центру Пјевић са више од 500 гостију, које је у име домаћина поздравио председник Ловачког удружења Златибор Миле Пантовић, а Сабор је званично отворио Александар Станојевић, председник Ловачког савеза Западне Србије и потпредседник ЛСС.

На свечаности су додељена традиционална годишња признања, сребрно ордење Ловачког савеза Србије добили су Драган Урошевић Ђађа и Будиша Дидановић, а златни орден је добио Горан Јевремовић, а ово је највеће признање које се уручује ловцима. Плакете које Ловачки савез уручује компанијама додељене су грађевинским радњама "Пјевић" и "Томић".  Током забавног програма у ком су наступили Удружење за неговање народне традиције Златибор и ловачко - певачка гррупа "Златиборска зора" организована је и ловачка лутрија са укупно 60 награда међу којима су били туристички аранжмани, бесплатне котизације за лов, робне награде, а највреднија награда је карабин, који је добио један ловац из ЛУ Златибор. На отварању је приказан и видео прилог о дешавањима у Златиборском ловству у претходних годину дана.

"Пуно смо радили ове године, можда као никада до сада, али смо имали огромну помоћ и нашег чланства и општинских органа, као и наших предузетника, људи који су нам много помогли. Урадили смо много ловно-техничких објеката, пратимо дивљач , одржали смо дивљач, хранимо их... Уложили смо пуно у храну. Један од приоритетних циљева нам је да одржимо ловство  како би у неком будућем времену могли да почнемо да се бавимо и ловним туризмом,"

каже Миле Пантовић, председник ЛУ „Златибор. Суботом се традиционално одржавају такмичења у пуцању на посебно припремљеном стрелишту Зова. На свакој од шест дисциплина учествовало је по око 50 пуцача, што је највећи број у последњих пар година. Екипа ЛУ Златибор коју су чинили Ђокица Чумић, Драган Васиљевић, Петар Васиљевић и Александар Чумић је освојила прво место у у пуцању на непокретну мету вука, док је Петар Васиљевић освојио прво место у појединачној конкуренцији. Чајетинска постава је била трећа у дисциплини покретна мета вука, а млађи Васиљевић је био трећи у ловачком вишебоју.

У дисциплини 300м победио је Властимир Ђенадић, а на мети удаљеној 300м са ловачком пушком најпрецизнији је био Бранко Јањић, у пуцању на глинене голубове победио је Александар Драгутиновић из Гроцке, а на покретну мету вука Жељко Митровић из Барајева. У поменутом вишебоју победио је Мирослав Јовановић из Косјерића.

По већ устаљеном обичају, за све посетиоце, ловце и стрелце је другог дана припемљен и во на ражњу, као и кувани купус, а могло се послужити и гулашом с обзиром да је организовано такмичење у припреми ловачког котлића у ком је победила екипа из Шапца у конкуренцији шест екипа.

„Кад је лепо време, лепшр иде; кад је лоше време, лошије и иде. Борити се морамо, а стиже и подмладак да се крене даље,“

каже Радоје Јевремовић који је био задужен за печење вола, а о храни на хајци води рачуна већ четири деценије. Ловачко удружење Златибор је доделило 15 захвалница у знак добре сарадње и помоћи, а захвални су и општинским јавним предузећима и установама, предузетницима, спонзорима, хотелима и ловачким удружењима, као и донаторима и појединцима без којих догађај не би био могућ. Посебно су захвални ловачким удружењима из Републике Српске са којима имају одличну сарадњу. 

"Врло је важно да се одржавају овакве и сличне манифестације јер оне окупљају људе, браћу зближавају. Чињеница је да ловачка удружења имају један вид хуманог карактера и само ово окупљање и само дружење, поред те хајке на вука и лова које имају једну димензију, али је друга димензија која је јако важна јесте зближавање људи, помагање,"

рекао је Горан Којић, посланик у скупштини Републике Српске. У централном недељном догађају, хајци на вука учествовало је око 350 ловаца, који су распоређени у погоне и чеке на простору Муртенице, и то у више праваца. У организацији лова су учесвовали и из удружења Нова Варош. И поред добре распоређености до одстрела вука није дошло.  

"Задовољни смо одзивом ловаца, како домаћих, тако и ловаца који долазе у госте код нас. Манифестација отварања је прошла феноменално, утисци људи који су били са стране су феноменални. Имали смо већу посећеност активностима на стрелишту Зова него прошле године и веће учешће ловаца у погледу такмичења у дисциплинама стрељачким. Мислим да су утисци више него добри. Имамо вука на потесу Муртенице, где су до сада у сезони и одстрељена четири вука. Из тог разлога смо радили тај део лова са колегама из Нове Вароши с обзиром да је то погранични део,"

закључује секретар ЛУ "Златибор" Марко Пантовић. Организатори 42. Сабора били су ЛУ Златибор, Општина Чајетина, Туристичка организација Златибор, Културни центар Златибор уз покровитељство Ловачког савеза Србије и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.