Резиме ТО Златибор (видео)

t

Смерница за даљи развој туризма на Златибору, на основу остварених резултата, сигурно је да ће бити управо ова, 2023. година. Рекордан промет, рекордна посета, рекордан број остварених ноћења постигнут је захваљујући доброј понуди на Златибору. 

"Могу рећи да је ово историјска година за туризам Златибора. Први пут ћемо и у званичној Републичкој статистици имати више од милион ноћења. Бележимо пораст броја посетилаца, тренутно је то 25% више него претходне године. После Београда, једина смо туристичка дестинација у Србији која је остварила више од милион ноћења и у прилог томе иде чињеница да се отварају нови хотели, тачније, 25. децембра отвориће се хотел "Бор" са пет звездица а недавно је отворен и хотел "Краљица Златибора", рекао је Владимир Живановић, директор Туристичке организације Златибор.

Стално унапређење туристичке понуде задатак је који Туристичка организација Златибор сваке године ставља на листу приоритета и редовно га испуњава. Промоција еко туризма, одрживог туризма, паметног коришћења свих природних ресурса, покретање зелених тура, додатне активације око Рибничког језера у сарадњи са Гондолом, пружање подршке КЈП "Златибор" на  примарној селекцији отпада, награђено је крајем туристичке сезоне наградом "Green Destinations".

"Причали смо о томе на скуповима, на презентацијама, на промоцијама, о томе колико заиста општина Чајетина води рачуна и колико је еколошки свесна и одржива општина и при крају туристичке сезоне у прилог томе је дошла награда "Green Destinations", организација која се са Светском туристичком дестинацијом бави промоцијом одрживих и добрих зелених пројеката. Ми смо презентовали општину Чајетину са свим својим активностима. Главни акценат смо ставили на одрживо пословање млекаре "Наша Златка", добили смо награду Топ 100 зелених прича и настављамо такмичење и даље. Сада се налазимо у категорији напредна локална самоуправа и у конкуренцији смо са 25 Светских туристичких дестинација. Проглашење победника ће бити на Сајму туризма у Берлину и ми се надамо једној од три главне награде".

ТО Златибор заједно са општином Чајетина ове године је организовала преко 70 дешавања у летњој туристичкој сезони на Краљевом тргу попут концерата, радионица, предавања, научних скупова, анимација за децу. Што се тиче развоја инфраструктуре, прекретница ће бити 2024.година бар када је у питању изградња спортских терена. У овој години је свечаном академијом обележен и јубилеј, 130 година организованог туризма на Златибору.

"Све активности које су пратиле одржавање било каквих манифестација у току ове године биле су проткане тим мотивом обележавања јубилеја за понос, свих нас који радимо у туризму. Имамо чиме да се поносимо и то смо причали на сав глас. Филм "Златибор планина богова" дошао је као прилог комплетних активности а снимање је започело прошле године, како би се обухватили најбољи кадрови и склопила цела прича. Главни мотив филма било је представити најважније тренутке у развоју златиборског туризма, у развоју општине Чајетина. Сигурно је да ће филм остати у историји, будућим поколењима, да виде, да се поносе и да шире славу Златибора, као што смо се ми потрудили да радимо у овом периоду".

Више од 20 сајамских наступа одржано је у претходном периоду и сваки је имао главни фокус на одрживи туризам, еко туризам и зелену дестинацију. Стопића пећина и даље бележи рекордне посете, што се тиче локалитета који се налазе ван туристичке дестинације Златибор.