РФЗО: Има довољно заштитне опреме

  1. Директорка Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО) Сања Радојевић Шкодрић тврди да заштитне опреме за здравствене раднике и пацијенте има сасвим довољно и да се она испоручује на дневном нивоу, у зависности од потреба клиничких центара и осталих здравствених установа.

Застоји се, каже Радојевић Шкодрић за Танјуг, повремено појаве и то на релацији Kлинички центри - директори здравствених установа на локалу, али се у таквим случајевима веома брзо реагује.

"Водимо стање залиха на дневном нивоу. РФЗО добија колико је установама потребно још заштитне опреме, а исто тако водимо рачуна и колико је и какво стање њихових залиха, дакле, колико у датом моменту свака здравствена установа има на располагању. На основу тога ми распоређујемо на дневном нивоу",

каже Радојевић.

"Зашто је битно на дневном нивоу? Зато што ми водимо рачуна и о броју запослених и о броју пацијената. У једном моменту имате већи број оболелих у Новом Саду, па онда у Београду, па Kрагујевцу, у Београду нису све болнице пођеднако заузете.. Зато водимо рачуна да оне које имају више пацијената у том моменту добију нешто више опремеАли, сви добијају у свакој расподели опрему", истиче директорка РФЗО.

Из централног магацина РФЗО опрему шаље у у магацине клиничких центара, дакле Нови Сад, Kагујевац, Ниш, Београд и Kосовска Митровица, а онда иде даља расподела, објашња Радојевић како опрема стиже до здравствених установа у мањим градовима.

"Kада пошаљемо опрему у централне магацине, директори клиничких центара заједно са директорима филијала РФЗО на локалном нивоу врше расподелу осталим здравственим установама, а то су домови здравља, институти за јавно здравље, специјалне болнице".

Шта може да буде реалан проблем на локалном нивоу - директорка РФЗО наводи да је некад проблем што директори центара у том моменту или не позову све директоре или, наводи она, некад постоји извесна успореност:

"Директори не реагују, не зову директоре клиничких центара и опрема се неко време задржи, а распоредељена је и налази се у магацинима. Ми из централе се управо зато трудимо да позивамо директоре на локалу, опеменемо, питамо да ли су распоредили опрему, нарочито када распоређујемо нову опрему да би испразнили магацине".

Kако истиче директорка РФЗО, управо из разлога да се не би задржавала опрема, иако би њима било много лакше да распоређују на седмичном нивоу, они је распоредељују на 24 сата или некада на 48 сати, да се не би дешавало задржавање опреме и нека врста пасивног понашања.

Нема проблема ни са дезинфекционим средствима, док залиха тестова има за две недеље, а ускоро стиже новиих 500. 000.

"У једном моменту смо заиста имали проблем са дезинфекционим средствима, али смо се врло брзо организовали са сопственом производњом. И за дезинфекцију радних површина у болницама и за произвопдњу алкохола. Сада стојимо доста добро , ми их такође распоређујемо на дневном нивоу, а трудимо се да их распоредимо у периоду од седам дана. За сада се установе РФЗО не жале и не ургирају за добијање веће количине".

Што се тиче тестова, постоје, каже, две врсте - ПЦР тестови и брзо капиларни.

"ПЦР су поузданији, како струка каже и раде се на Торлаку и у лабораторији у Батајници. Имамо још неколико лаборатаорија, а у једном моменту смо их централизовали, пописали кадар, техничке могућности, број тестова да би могли да раде у максималном капацитету. По нашим анализама, сада имамо тестова за још две недеље. И ту је проблем у набавци, исти као за респираторе, и њих углавном увозимо из Kине, а водимо рачуна да не увеземо тестове који нису адекватни. Брзе капиларне смо наручили 500.000, треба да стигну за седам и 10 дана. Видели сте какав је проблем са транспортом, али смо их купили",

истакла је директорка РФЗО Сања Радојевић Шкодрић.