РЈ„ Парк природе Златибор“: Чишћење Семегњева (видео)

семегњево

Радна јединица „Парк природе Златибор“ у сарадњи са КЈП „Златибор“ Чајетина, кренула је са активностима чишћења појединих угрожених предела на територији која припада Парку природе. Јучерашња акција била је усмерена на једно од најлепших месних заједница општине Чајетина, Семегњево.

Многи кажу да су предели села Семегњева можда најлепши на територији општине Златибор, и да су идеално место за све туристе жељне аутентичног амбијента. У њему се може планинарити, возити бицикл шумским стазама, пецати по планинским потоцима, или једноставно шетати и уживати у лепотама. Али, увек има оних који својим немаром ту лепоту угрожавају. Због тога је Радна јединица „Србија шуме“  у сарадњи са Шумском управом и Парком природе Златибор, а уз помоћ КЈП „Златибор“ Чајетина, јуче кренула са чишћењем угрожених делова овог подручја. 

"То је и наша обавеза, не свакодневна, али чуварска служба Парка природе Златибор при обиласку терена увек кад наиђе на такве ствари – то уклања. Имамо и специјализовано возило које нам користи за то, имамо квадове, али и подршку комуналног предузећа са којим имамо добру сарадњу. Ми обезбеђујемо контејнере које, у договору са њима, распоређујемо у Парку природе Златибор и они имају специјализована возила којима то одвозе.  Било је много смећа, а терен је узузетно тежак, морали смо ангажовати људе који су способни да то одраде“, каже Бошко Шопаловић, управник РЈ „Парк природе Златибор“.

Овом приликом је скупљено и одвежено седам џакова смећа возилима Комуналног предузећа и квадовима које има Радна јединица „Парк природе“. У овој акцији је очишћено и одмориште око водопада Скакавац које је уређено за посетиоце 2017. године.

„Правећи планове планирамо средства за одржавање, улепшавање и приступачност водопаду. Урадили смо силазну стазу са сигурносном оградом у дужини од  70 метара, врши се и садња садница, као и кошење траве на изузетно тешком терену. У прилици смо, с обзиром да смо решили правно имовинске односе са комшијама и закупили смо овај простор за садржаје за одмор и игру деце, а већ смо почели са постављањем дрвене галантерије“. 

Семегњево се, каже Шопаловић, обично бира за одржавање неких манифестација као што су, на пример, мото трке, па се и у јуну ове године планира једна таква.

„То су локације које они бирају, али не случајно. Ту има доста шумских путева, има планинарских стаза, то је под контролом Парка природе Златибор, погодно је да се  манифестације одржавају, наравно уз сагласност надлежног министарства и потребних дозвола од Општинске управе Чајетина". 

У самој околини водопада Скакавац постоје четири планинарске стазе у укупној дужини од око 60 километара . На погодним местима стазе су опремљене дрвеним мобилијаром, па су најчешћи посетиоци и уживаоци ових природних лепота планинари, али и туристи из разних крајева Србије, као и других земаља. Због тога из „Парка природе“ апелују на све да природне лепоте не угрожавају ни на који начин.