„Ролеркостер“ отворио 27. ЈПФ

јпф

Представом „Ролеркостер“ Атељеа 212 у Ужицу је отворено 27. издање Југсоловенског позоришног фестивала „Без превода“. Током наредних седам дана исто толико представа из земаља региона бориће се за награде Ардалион.

Проблеми садашњице на неки начин су оно што кроз лабави концепт тематски обједињује представе на овогодишњем фестивалу. Тако је „Ролеркостер“ Атељеа 212 кроз три генерације приказао различите погледе на утицај технологије на савременог човека,као и прагматизам исказан кроз одрицање индетитета због добробити . Публика је представу Атељеа 212 оценила са 4,6.

„Покушавамо да будемо фествал доброг позоришта и да пратимо оног што се са човеком догађа. То се не односи на дневну политику, већ на неке теме које су људима важне“, каже селектор фестивала, Бојан Муњин.

Репертоар је у последњем тренутку измењен и у њега је уврштена представа „Ајхман у Јерусалиму“ Загребачког казалишта младих.

„Та представа је још пре две године требала да буде на фестивалу, али се због короне то није догодило. Сачекала је неко друго време, а остатак репертоара је према претходним најавама. Надам се да ће публика све то прихватити са одушевљењем, о чему сведочи и чињеница да нема више карата у продаји“ каже директор Народног позоришта Ужице, Зоран Стаматовић.

Фестивал је отворио председник жирија, сценариста Радивоје Динуловић.

„Посебно волим овај фестивал због људи који га воде, а не стиде се да га и даље називају „југословенским“. Такође, ценим и оне театре који на њега долазе, иако можда у њиховим срединама то не наилази на наклоност људи“, рекао је Динуловић.

Као увертира премијерној вечери, према традицији, отворена је изложба фотографија са претходног издања фестивала хроничара ове манифестације, Радована Баје Вујовића.

„Остале су усећању неке представе, глумци, сценографија… Али се трудим пре свега да са неколико фотографија помогнем онима који нису гледали представу да о њој формирају неки утисак“, каже Вујовић.

Поруку оптимизма, кроз омаж преминулим рокерима, Дејвиду Боувију и Фредију Меркјурију, дао је аматерски хор ГЛАС, поручивши да и онда када се налазите под притиском (Under pressure) представа ипак мора да се настави (The show must go on).

Друге вечери фестивала на програму је „Чудо у Шаргану“ , Југословенског драмског позоришта према комаду Љубомира Симовића,у режији Јагоша Марковића.