Сакупљање сличица у Чајетини (видео)

сличице

Осим што је Светски првенство у фудбалу највећи спортски догађај ове године, то је и прилика за најзаступљенији вид колекционарства код нас, сакупљање сличица. У општини Чајетина има преко 100 љубитеља спорта чији је хоби попуњавање албума.

Милић Мартиновић са Златибора је први албум са самолепљивим сличицама фудбалера сакупљао 1978. Све је почело под утицајем старијег брата и пасионираног праћења спорта које се одржало и до данас.

"У то време млади били и он и ја, прихода није било много па смо се сналазили. Мало брали купине, продавали на Златибору, па се купе сличице, па се замене у школи. Мислим да нисмо ни скупили цео албум, али тада смо кренули. Сада су албуми лепше урађени, има и статистика, али тада ми је било драже, ваљда јер је било прво,"    

Први албум за Светско првенство италијанске компаније Панини издат је 1970. године и од тада расте глобална популарност сакупљања сличица које постаје традиоционалан део спортског фолклора широм света, па и у Србији. Албум за Катар 2022. садржи 641 сличицу које се продаку у кесицама по пет комада по цени од 90 динара. Након куповине прикупљени дупликати се мењају са осталим колекционарима кроз популарне мењаже, што даје праву драж скупљању. Најпознатије место за мењаже у Србији је чесма код хотела Москва у Београду, у Ужицу се мења суботом на Малом тргу, а у малим местима као што је Чајетина свако место је добро за мењажу. Међу колекционарима има и жена као што је Мирјана Вирић која сличице скупља од малена.

"Мењали смо се било где, на сред улице само станеш питаш за дупликате, извадиш своје... На игралишту највише, ту смо се најчешће састајали, играли фудбал и кошарку. Било је то ривалство између Старог парка и Зградара, како су нас звали, па је било и мењажа и лепе су успомене. Највећа драж је била што си знао у главу све играче, данас немаш појма ни ко игра у Србији, типа знам два играча али ми је остало то да ја морам да скупим ту колекцију, тај албум,"   

Осим сличица наш саговорник Мартиновић од 2010. редовно сакупља и листе из кладионице, па му се и срећа осмехнула ове године јер је освојио пут у Катар на утакмицу са Бразилом јер је у мају погодио највећу квоту у кладионици. Тако ће први пут актере Мундијала из албума са сличицама испратити уживо.

У сваком новом издању панини уводи промене, али су колекционари ове год ине са благим негодовањем прихватили наранџасту позадину сличице и изостанак клуба за који играч наступа. Колекције се и дигитализују у складу са новим технологијама, али за све колекционаре је прави осећај физичко сакупљање и лепљење сличица. Првенство у Катару ће умногоме бити другачије, највише због позног јесењег термина, али је нови пласман Србије међу најбоља 32 тима значајно улепшао сакупљање, које многи посматрају као детињаст хоби. Са друге стране, за неке је сакупљање сличица озбиљан посао и трговина, а занимљиво да је албум из 1970. године достигао цену од 12 хиљада евра на веома развијеном тржисту спортских меморабилија. За већину су сличице ипак израз чистог задовољства које се преноси и на нове генерације.