Самостална изложба Александре Кокотовић у Галерији на Златибору (видео)

визуелна уметница

У петак 19. новембра у Галерији Културног центра на Златибору отворена је изложба Александре Кокотовић. Радови ће бити изложени сваког радног дана од 10 до 17 часова, а изложба ће трајати до 2. децембра . 

Александра Кокотовић је америчка, српска, босанска ликовна уметница, рођена у Сарајеву. Ова визуелна уметница своје идеје изражава кроз сликарство, вајарство, цртеж и графику указујући на снагу природе, по први пут изложбу својих радова приказала је 19. новембра  у Галерији Културног центра на Златибору.  Овом приликом изложила је серију апстрактих слика, инспирисаних природом. На сликама које су изложене приказане су експресивне асоцијације на планине и брда са испреплетаним линијама попут уметнутих цртежа. Посматрач на њеним делима спознаје нове светове, реалности и илузије, лелуја по ивици фантастичног и стварног, ходајући право ка самоспознаји, кажу критичари. Свака изложба ове уметнице има одређену инспирацију која је посебна, а за ова дела пронашла  ју је у планинама изнад Котора, као осврт на породичне успомене.

"Моје слике инспирисане су природом, тако је и био природан след да на Златибору излозим једну такву серију. Такође ту постоји и одређена фасцинација дрвећем, дрво је за мене бозанствено биће, становник ове планете, а на овим радовима можете видети пуно секвенци из природе, планина у апстрактној варијанти мог виђења. Али управо ови пејзажи свима су се допали, у Црној Гори су сви запазили црногорске планине изнад Котора које су управо инспирација, а инспирација је из приче мог тате када је био дечак, обишао је брда изнад Котора много пута и као дерчак и као младић. Ова прича на мене је оставила много велики утисак." Рекла је Александра Кокотовић, визуелна ауметница. 

 Подлога је јако важна и мора да буде квалитетна, а ова уметница  експериментише са материјалима и  итиче да више воли веће формате због лакшег и слободнијег изражавања. 

"У овој серији изожила сам слике мањег формата на платну које су рађене уљем, као и велике формате које су рађене на лану, за њих сам користила неколико различитих материјала, а затим сам све завршила са  много уља као што увек радим. " Рекла је Александра Кокотовић, визуелна уметница.

Поставком на Златибору ово је њена тридесет пета самостална изложба, а броји више од педесет групних. Самостална је уметница, чланица Удружења ликовних уметника Србије и чланица Удружења ликовних уметника Босне и Херцеговине. И поред тога што су њена дела савремена, вредности су утемељене у традициији, а кроз њен рад можете видети симбиозу материјалног и духовног.

Сања Глишовић