Сарадња пчелара Чајетине и Требиња (видео)

п

Сарадња између места Чајетина и Требиња наставља се, осим на туристичком и културном плану, и кроз сарадњу пољопривредника. За викенд су представници удружења пчелара из Херцеговине били гости чајетинском удружењу, а једна од активности било је предавање на тему припреме пчелињих заједница за презимљавање.

Учествујући у пројекту „Медом преко Дрине“ под покровитељством Владе Републике Србије, Удружење грађана пољопривредни кластер „Стара Херцеговина“ организовао је сусрет чајетинских пчелара са пчеларима из Требиња. Скуп је одржан претходне седмице и био је друштвено едукативног карактера, а настављен је овог викенда на Златибору.

„Овдје у сали Културног центра имамо данас прилику да наставимо тај скуп и ми смо сада њихови гости, а драго нам је да имамо прилику и да боравимо овдје. Скуп је друштвеног и едукативног карактера; са нама је и професор Ђоко Зечевић тако да ћемо имати прилику да чујемо и његово предавање што ће бити изузетно корисно за све који се баве пчеларством, а и за људе који иначе желе нешто о томе да науче“, рекла је Кристина Дутина из УГ пољопривредни кластер „Стара Херцеговина“.

Циљ Пројекта је умрежавање пчелара из Републике Српске и Републике Србије и размена искустава у временима која су посебно  тешка за пчеларе како због неповољних временских услова, тако и због неадекватне употребе хемијских средстава у пољопривреди. Сурови планински предели су фактор више у неповољностима за узгој пчела, па је предавање на тему Како што боље припремити пчелиње заједнице за презимљавање, било више него потребно.

„Увек морамо учити, увек морамо трудити се да уђемо у све тајне које нам омогућавају да наше пчеле изађу здраве и виталне у наредну пчеларску годину, у сезону и пашу. Наши потенцијални купци на жалост мисле да само треба ставити теглу и сипати мед и тако га продати, а да нас ништа не кошта. Међутим, гајити пчеле данас је веома, веома сложено у овим условима“, нагласио је професор Ђоко Зечевић, предавач СПОС-а.

За разлику од пријатније климе у Херцеговини, ово пролеће је  пчеларима у Србији било изузетно неповољно због обилних падавина.  

„У просеку, багремовог меда није било , ливадског је нешто мало било, а сунцокретов је омогућио да бар покријемо трошкове које смо имали ове године у пчеларству. У Требињу су, за разлику од наших, услови много лакши за пчеларење јер код њих не пада температура испод нуле, тако да су мирни што се тиче зимовања пчела; доста је лакше него код нас,“ каже Владан Шкодрић, председник УП „Златибор“ Чајетина.

Пчелари кажу да је тема о пчеларењу, пчелама и меду неисцрпна и да у тим причама увек има нешто ново да се научи. То потврђују и гости из Требиња.

„ Ове године су некако природа и Бог били наклоњенији нама у Херцеговини, тако да смо имали јако издашну годину, годину са доста приноса, за разлику од прошле која је била катастрофална. А што се тиче проблема, проблеми су и код вас и код нас јако слични. Првенствено су то одржавање пчелињих заједница што се тиче самог пчеларства, а после тога је и пласман производа и борба са патвореним медом, медом који је лажни, тако да сви пчелари имају јако сличне проблеме“, рекао је Огњен Скочајић, УП „Леотар“ Требиње

Удружење пчелара „Златибор“ Чајетина је уручило захвалнице Удружењу грађана пољопривредни кластер „Стара Херцеговина“ и професору Зечевићу, а гости су се својим домаћинима захвалили на исти начин, изражавајући жељу да ови сусрети буду само увод у дуготрајну сарадњу Чајетине и Требиња.