Савез за школски спорт: Конкурс за ђачке новинарске приче

С обзиром да је ванредно стање у Србији довело до прекида школске наставе, самим тим и до отказивања планираних школских такмичења, Савез за школски спорт Србије расписао је конкурс за најбољу новинарску причу, видео репортажу и спортски клип. Конкурс ће трајати до 15. маја.

Новинарска прича може се слати у word документу на адресу djakreporter@mos.gov.rs,  са назнаком "Ђак репортер", на следеће теме (уз фотографију или цртеж):

- Крај школе због епидемије: Да ли вас је збунила ова ситуација, како сте реаговали, да ли сте се уплашили, како сте ви доживели вирус корону? - Дневник једног школарца (описано седам дана, дан по дан шта се дешавало, како је његова породица реаговала, све што је он/она радила), - Настава на даљину: Како изгледа када часове пратите путем ТВ-а (детаљно опишите, шта вам се свидело, шта вам се не свиђа....)? - Кућа је и игралиште: Како се играте, с ким се играте, и предлог неке занимљиве игре? - Мама и тата другари за игру: Како изгледа када толико времена проводите са родитељима, како се они сналазе са вама, да ли сте добри и на који начин родитељима олакшавате дане у изолацији? - Чувамо баке и деке: Једна од донетих мера Владе Републике Србије односи се и на старије становништво, те и предлог да деца не иду код баке и деке... На који начин сте се ви нашли својим бакама и декама...? - Највише ми недостаје.... - Бићемо паметнији: Шта вас је научила ова криза?

Ово су само неке од тема, није обавезно да се придржавате њих, остављамо вашој машти и слободну тему (наравно само да је у вези са тренутном ситуацијом у Србији и свету).

Текст се потписује: - Именом и презименом ученика/новинара и разред и одељење у којем је ђак репортер, - Школом и местом из којег долази ученик/новинар, - Именом и презименом професора који вам је пренео информацију о конкурсу. Фотографија се шаље у прилогу (не сме да буде мутна или мала). Фотографија не треба бити са текстом у документу, већ у прилогу као и документ. Текст се шаље са фотографијом која прати текст (у једном мејлу се шаље један текст са пратећим фотографијама)

Напомена: Најбољи текстови ће изаћи у једином дечијем часопису "Пламенко" који ће изаћи као подлистак листу "Спортски журнал"

ВИДЕО РЕПОРТАЖА:

​Репортажа из моје куће: - Представите нам своје укућане, испричајте нам како изгледа један дан у вашој кући током епидемије. - Предлог креативне забаве и игре : шта све можеш забавно и креативно да радиш код куће, снимити пример. - Кућа је и игралиште: Како се играте, с ким се играте, и предлог неке занимљиве игре? - Мама и тата другари за игру: Како изгледа када толико времена проводите са родитељима, како се они сналазе са вама, да ли сте добри и на који начин родитељима олакшавате дане у изолацији. - Чувамо баке и деке: Једна од донетих мера Владе Републике Србије односи се и на старије становништво, те и предлог да деца не иду код баке и деке... На који начин сте се ви нашли својим бакама и декама? - Највише ми недостаје.... - Бићемо паметнији - Шта вас је научила ова криза? На све задате теме можете одговорити новинском причом и видео репортажом.

Техничка упутства: • Уместо професионалне камере користи се камера андроид/смарт телефона, фотоапарата... • Важно је да репортер и укућани приликом снимања мало гласније причају или да снимају у тихом окружењу, • Важно је да сниматељ мирно држи камеру/телефон, да не прави нагле покрете лево-десно, горе-доле и да, уколико снима телефоном, телефон држи у положеном положају, • Важно је да се репортер представи на почетку интервју: „Ја сам Петар Поповић из школе „Доситеј Обрадовић“ из Крагујевца и данас ћу вам причати...“ • Одјавна реченица на крају прилога „За школски спорт Србије, Петар Поповић“, • Важно је да ђак-репортер представи укућане – име, презиме... нпр. „Са мном је данас мој отац Петар Поповић, капитен екипе“.

СПОРТСКИ КЛИП

​- Предлог ефикасног тренинга: како се разгибати, раздрмати, загрејати... Покажи нам твој комплекс вежби којима одржаваш форму и како је најбоље вежбати код куће.

Техничка упутства: • Уместо професионалне камере користи се камера андроид/смарт телефона, фотоапарата... ​• Важно је да се спортиста на почетку представи „Ћао, ја сам Маја Марјановић. Идем у ОШ „Вук Караџић“ у Шапцу и показаћу вам како ја вежбам код куће!“ • Сниматељ треба да мирно држи камеру/телефон, да не прави нагле покрете лево-десно, горе-доле и да, уколико снима телефоном, телефон држи у положеном положају, • Вежбе се могу изводити са неким од реквизита (столица, књига, дршка од џогера, марамица... са и без музике..)

Уколико су видео прилози већег формата треба користити за слање програм wetransfer.com. У адресу примаоца се уписује, djakreporter@mov.gov.rs.

САГЛАСНОСТ РОДИТЕЉА: Заједно са текстом, фотографијом и снимком неопходно је послати фотографију сагласности родитеља за коришћење текста, фотографија и снимака у оквиру пројекта „Тражимо најбољу новинску причу, видео репортажу и спортски клип у ванредном стању“. На тој сагласности родитељ треба да напише следећи текст:

"Ја, име и презиме; изјављујем као родитељ/старатељ малолетног детета да снимке, текстове и фотографије мог детета који су снимљени у оквиру пројекта „Тражимо најбољу новинску причу, видео репортажу и спортски клип у ванредном стању“ могу објавити на интернет страницама Савеза и у медијима".

Потпис родитеља/старатеља Име и презиме родитеља Адреса становања Поштански број и место/град (податак је неопходан због слања награде)

Фотографија сагласности се шаље са текстом или видео прилогом... Где се текстови, фотографије и цртежи, видео репортаже и спортски клипови објављују? Сви пристигли текстови, видео репортаже, цртежи и фотографије и спортски клипови биће објављени на Youtube страници Ђак репортер и на сајту и Facebook страници Савеза, чим буду послати. Поред интернет објављивања, изабрани текстови, цртежи, фотографије биће објављивани у једином дечјем спортском часопису „Пламенко“.

И спортисти и новинари ће се „такмичити“ током ванредног стања. На крају биће проглашени: - Прве три најбоље новинске приче (по мишљењу стручне комисије Савеза), - Прве три најбоље видео репортаже (по мишљењу стручне комисије Савеза), - Прва три спортска видео клипа (по мишљењу стручне комисије Савеза).

Спремљене су вредне материјалне награде а главна награда је ТАБЛЕТ за најбољу новинску причу, видео репортажу и спортски клип.

(извор: Савез за школски спорт Србије)