Сеоски туризам у фокусу Пољопривредних стручних служби (видео)

Традиционални 11. сусрети Пољопривредних саветодавних стручних служби Србије одржани су на Златибору под слоганом „Србија се чува лепотом и знањем“.

Саветодавци пољопривредних стручних служби традиционално се окупљају како би разменили искуства и резимирали елатности из претходних годину дана. Поред актуелности по секцијама ратарства и повртарства, сточарства, воћарства и виноградарства и заштите биља, за једну од главних тема ове године је одређен сеоски туризам, чему ће саветодавци посветити више пажње у будућности.

„Поред сеоског туризма, биће приче и о генетским ресурсима и још неким значајним темама из активности службе, али смо сеоски туризам препознали као једну од стратешких грана. Уосталом, Златибор је и сам показао шта значи туризам за одржавање неких места. Имамо еминентне предаваче и из земље и из иностранства који ће нам пренети своја искуства и знања. Надам се да ће после тих предавања наши послодавци стећи довољно знања да их пренесу пољопривредницима како би допринели опстанку српских села,“

каже др Раде Јовановић, директор Института за примену науке у пољопривреди у оквиру ког делују 23 стручне службе у Србији. Ове године на семинару су учествовали представници амбасада Холандије, Белорусије и Аустрије са примерима  из агро пословања и руралног развоја својих држава.

„То су амбасадори земаља са којима службе и Министарство сарађују. Ови стручњаци, саветодавци, могу много да допринесу пољопривредним произвођачима и треба да допринесу, поготово јер ми као Министарство те саветодавце плаћамо. Те њихове услуге и савети су потпуно бесплатни. То су лиценцирани саветодавци који иду у корак са временом и са развојем пољопривреде,“

сматра Александар Богићевић, помоћник министра пољопривреде, сектор за рурални развој. У пољопривредним саветодавним службама добијају се стручна знања као и информације о подстицајима и осталим делатностима у пољопривреди, што је случај и са службом у Ужицу која покрива подручје Златиборског округа.

„Организујемо разне едукације, предавања по месним заједницама, по општинама, преко трибина и упознајемо пољопривредне произвођаче уз директа рад на њиховим пољоприведним имањима. Присутни смо као стручњаци и помажемо кроз тај вид нових сазнања и нових трендова који су присутни, подразумевајући све то што пољопривредни произвођач не може да сагледа у својој пољопривредној производњи, шта и како би требало да ради и куд је усмерен даље њихов рад,“

 каже Љубодраг Пантелић, директор ПССС Ужице. С обзиром да је сеоски туризам једна од главних тема овогодишњег саветовања, Министарство туризма је представило стратегију развоја туризма која важи до 2026. године са нагласком  на сеоски туризам, а пажња је посвећена и ИПАРД фондовима.

https://www.youtube.com/watch?v=-cM4DuViG7A&feature=youtu.be