Сертификат са Самита у Италији за ученицу УТШ Чајетина (видео)

утш

Ученица средње УТШ из Чајетине, Ана Николић, представљала је Србију на првом Глобалном омладинском туристичком самиту у Италији. Поводом тога, пре неколико дана Ана је са својом професорком била позвана на пријем код министарке  трговине, туризма и телекомуникација,Татјане Матић, где јој је уручен сертификат .

Први Глобални омладински туристички самит одржан је, од 27. јуна до 3. јула ове године у Соренто, у Италији. Републику Србију, између осталих, под покровитељством Министарства трговине, туризма и телекомуникација, представљала је ученица средње Угоститељско туристичке школе у Чајетини, Ана Николић,. 

"Ана Николић, ученица 2/4 одељења наше школе, изабрана је да представља Србију на Самиту заједно са још једним дечком из Краљева. То је био врхунски догађај који је организовала Светска туристичка организација. Били су представници министарстава, ученици, делегати из 60 земаља, тако да је то било феноменално искуство и за промоцију школе, нашег краја, и уопште за све младе људе који су учествовали на Самиту", рекла је професорка и Анин ментор,Софија Павловћ Луковић.

Циљ првог глобалног омладинског туристичког самита био је да се младима из целог света пружи прилика да представе своје идеје и предлоге за будућност одрживог туризма у оквиру Агенде за одрживи развој 2030. године. Ана Николић је написала есеј на тему развоја иновативног туризма на Златибору кроз развој планинарског туризма и унапређење рада постојећих туристичких атракција уз примену тзв. паметне технологије.

"На Самиту је заиста било лепо. Имали смо радионице и предавањапо десет сати дневно. На радионицама смо били подељени у групе од по двадесет учесника. Имали смо занимљива предавања на којима смо учили мало више о масовном туризму, о сеоском туризму и његовом развијању... Највише сам се дружила са девојком из Босне пошто знам језик, аали поред тога дружиле смо се и са учесницима из Италије, Камеруна, Аустрије, Узбекистана, Кине... Било је баш доста земаља," прича Ана.
 
Пре неколико дана Ана је са својом професорком, као и са другим представником Србије на Самиту, учеником краљевачке школе Петром Шекуларцем, била на пријему код министарке  туризма,Татјане Матић, где им је уручен сертификат . Овом приликом министарка им се захвалила  на учешћу на Самиту, рекавши да од њих очекује да наставе да  усавршавају своје знање, како би и даље доприносили доброј промоцији своје земље.  Ана још увек слаже утиске са овог дешавања.

"Било је супер! Министарка је рекла да је баш поносна на нас. Ја сам мало имала трему, али све је било добро."

Мирјана Ранковић Луковић