Синдикати траже да се минимална цена рада од 1. јула ове године повећа на 50.000 динара

n

Секретар већа Савеза самосталних синдиката Србије (СССС) Зоран Михајловић рекао је да ће сутра, у четвртак, у наставку преговора о повећању минималне цене рада, тај синдикат тражити да се она повећа за другу половину ове године, уместо да се преговара за 2024. годину, а ако тако не буде, напустиће састанак.

„СССС је на преговоре о повећању минималне цене рада 19. маја дошао да то тражи за другу половину ове године, а не за 2024. годину, што је тражило Министарство финансија. И сутра ћемо тражити да се разговара о том повећају за другу половину ове године, а ако покушају да наметну да се о томе разговара за 2024. годину, напустићемо сатанак“, рекао је Михајловић агенцији Бета.

Додао је да су разговори почели пошто је на седници Социјално-економског савета (СЕС) донета одлука да се започну преговори о повећању минмалца за другу половину ове године јер за преговоре за 2024. још није време.

Михајловић је рекао да је то јединствен став СССС и синдиката УГС „Независност“.

Он је рекао да синдикати траже да се минимална цена рада са 40.000 динара од 1. јула ове године повећа на 50.000 динара, колико кошта и минимална потрошачка корпа.

„У случају да не буде прихваћен наш захтев и напустимо састанак, СЕС ће морати поново да заседа и саопшти какву је одлуку донео, поводом почетка преговора о минималцу“, рекао је Михајловић.

Представник Уније послодаваца Србје Небојша Атанацковић рекао је да као заступник привредника „мора да слуша и леву и десну страну“, односно и оне који су за повећање минималца, али и оне који послују са тешкоћама и противе се томе, јер су сви подједнако чланови Уније.