Компанија "Сирогојно", која је једна од највећих произвођача и извозника замрзнутог и сушеног воћа из Србије, прва је у Србији која је изградила и опремила интерну лабараторију за контролу квалитета. У лабараторији која је урађена по најсавременијим стандардима, вршиће се све неопходне микробиолошке, хемијске, бактеријске и вирусолошке анализе.
"У прехрамбеној индустрији је безбедности хране императив!", рекла је Ана Љубојевић, директорка пословног развоја ове компаније. "У том погледу се и захтеви тржишта и захтеви купаца стално повећавају. Ми смо већ неко време свесни да није више довољнио да само у свом погону имамо имплементиране стандарде квалитета безбедности хране, већ да се у читавом ланцу производње: од произвођача, засада па до самог потрошача, поштују принципи и правила који ће осигурати да имамо здравствено исправан и безбедан производ. Тако смо у оквиру нашег тима за квалитет и безбедност који броји 22 члана, дефинисали принципе добре произвођачке праксе за пољопривредне произвођаче који се тичу вођења дневника пољопривредне производње, анализе воде, употребе средстава за заштиту биља, хигијенских стандарда у току бербе..., и све то су наши произвођачи дужни да поштују и они то и раде."
Осим овога, Тим је дефинисао и правила за добављаче, а контроле се врше у свим корацима сегмента производње, што подразумева мноштво анализа које је Компанија до сада вршила у екстерним лабараторијама. Отварањем интерне, добијена је предност у уштеди времена и учесталости анализа.
"Наш основни циљ је квалитет и то је оно што нас је довело на тржишту до самога врха", каже Раде Љубојевић, директор Компаније. То је оно што ће купце чинити сигурним да су производи "Сирогојно компани" здрави и квалитетни, истакао је Љубојевић.
Велику подршку у овом потезу стручним знањем и искуством , Компанија има од стране Института за месо из Београда, који је до скора био једина лабараторија која је радила анализе на Норо вирус.
М. Ранковић Луковић
Извор: ТВ Лав плус
Фото: "Сирогојно компани"