Систем за узбуњивање и потрагу за несталом децом од априла у Србији

Систем за узбуњивање и потрагу за несталом децом "Амбер алерт" у Србији ће бити активан крајем априла, пише данас београдска штампа. Овај систем који постоји у великом броју земаља подразумева да се, када се пријави нестанак детета, одмах прекида програм на свим телевизијама и радио-станицама, и ударана вест постане информација о несталом детету. Помоћу овог аларма, грађани ће бити обавештени о основним детаљима отмице и на тај начин ће моћи да помогну полицији у брзом проналаску отмичара.

То је за Информер испричао Игор Јурић, оснивач Фондације "Тијана Јурић" и отац отете и убијене Тијане.

"Верујем да би моја Тијана сада била жива да је пре шест година овај аларм постојао у Србији, али срећан сам што ће многи млади животи у будућности бити спасени. Поносан сам што ће коначно моја борба да се приведе крају. Аларм упозорења ће много помоћи родитељима, који могу, чим посумњају, да пријаве нестанак детета полицији или тужилаштву. Слике детета, као и информације где је последњи пут виђено и шта је имало на сби, нашле би се брзо на свим телевизијама и радио-станицама. Сви медији би одмах детаљно објаснили људима шта да ураде уколико примете дете", каже Јурић.

Он је додао да би истог тренутка мобилни оператори послали свим својим корисницима СМС и ММС с овим подацима.

"И не само то. Све ове информације и слике моментално би се појавиле и на банкоматима, лед екранима на бензинским пумпама, као и на продавницама највећих трговинских ланаца свуда широм Србије. Буквално се цела држава укључује у потрагу", објаснио је Јурић.

"Амбер алерт" до сада је спасао много живота деце широм света.

Јурић каже да ће аларм "активирати" полиција или тужилаштво.

"Ипак, оно што је важно да се зна је да се аларм неће 'палити' баш за сваки нестанака детета. То кажем зато што у Србији годишње имамо неколико отмица деце, док се друге стране има деце која беже од куће, па се врате. Морамо пазити да се аларм не злоупотребљава", истакао је Јурић.

Он је рекао да је у уторак одржан састанак с представницима полиције, Министарства правде и Повереником за информације од јавног значаја.

"Остало је да се утаначе детаљи са свима који ће бити укључени у овај важан посао и надам се да ће то бити што пре", закључио је Игор Јурић.

Изво: Мондо/ Информер