„Сизифова борба за правопис српског језика" у галерији КЦ "Златибор" (видео)

iзloжba

На празник Светих Ћирила и Методија, у галерији Културног центра на Златибору отворена је изложба илустрација „Сизифова борба за правопис српског језика". Аутор је дипломирани теолог и професор веронауке Бојан Јокановић.

Шта би био народ без свог језика и писма као својеврсних обележја свог идентитета? Имајући у виду све чешће грешке у писању и говору, као и све мање коришћење ћириличног писма,  ђакон Бојан Јокановић из Добоја прихватио се скоро Сизифовског посла. 2015. године осмислио је пројекат описмењавања за децу и одрасле под називом „Сизифовска борба за правопис“.

"У почетку сам видео да  путем медија , на улицама, у разговору, свагдје  срећемо безброј граматички неисправно написаних табли, у разговору неисправних речи, и тако даље, тако да ми је била идеја да спојим лепо и корисно. Хтео сам да на  визуелан начин, јер се тако најбоље памти, посебно дјечица кад гледају слике,  лакше  усвоје језичка правила. Тако да је овај мој пројекат за све, од седам до 107 година", каже аутор.


У сарадњи са издавачком кућом „Вулкан“ Бојан Јокановић је објавио  триологију Сизифовских правила са око 300 језичких правила и исто толико илустрација. Поред тога написао је књиге „Неће гром у коприве“,  илустровани „Бонтон за најмлађе“, „Сизифову правописну азбуку“, а са Издавачком кућом „Синај“ објавио је Библијске приче Новог завета, молитвенике идруго.

"Још од дјечијих дана сам волио да цртам. Пошто сам ја дјете ратних генерација када и није било књига које су илустроване, ја сам у свакој својој књизи увек илустровао јер су ме те илустрације подсећале на неке асоцијације. Са друге стране, то је за мене важно и као свештеног лица. И улога цркве је веома важна у очувању српскога језика и правописа, важно је да црква учествује у одбрани ћирилице и правописа. А нерјетко су кроз историју нашега народа свештеници,  поред мисијске и харитативне дјелатности,  били једина образована лица која су били и учитељи." 

Након отварања изложбе у Галерији Културног центра, ђакон Јокановић се дружио  са најмлађим посетиоцима,  одржавши радионицу илустровања.